Platser kvar på många YH-utbildningar
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Platser finns kvar på många YH-utbildningar

Platser finns kvar på många YH-utbildningar

Publicerat av: Redaktionen

Trots att antalet behöriga sökande till yrkeshögskolan är högre än någonsin finns det platser kvar på över 400 yrkeshögskoleprogram med start i höst.

Byggnadsingenjör, elnätsdesigner, IT-säkerhetsutvecklare och lärarassistent är några av de utbildningar som fortfarande tar emot ansökningar.

Yrkeshögskolan har byggts ut kraftigt under de senaste åren och antalet utbildningsplatser har fördubblats sedan 2014. Samtidigt har intresset för utbildningsformen ökat och konkurrensen om platserna är på de populäraste utbildningarna fortsatt hård.

Men det är ändå möjligt att komma in på en YH-utbildning i höst. Det finns fortfarande platser kvar på hundratals av yrkeshögskolans program.

Platser kvar i hela landet

I dagsläget finns det platser kvar på YH-utbildningar i samtliga regioner. Allra flest utbildningar med platser kvar finns det i Västra Götaland (98), men även i Stockholms län (96) och Skåne (61) finns det gott om utbildningsmöjligheter i höst.

Flest platser inom teknik och data/IT

Av de 426 program som fortfarande går att söka är en fjärdedel (116) inom utbildningsområdet Teknik och tillverkning och en femtedel (88) inom Data/IT.

Platser kvar på många YH-utbildningar

Det finns fortfarande möjlighet att komma in på en YH-utbildning inom data/IT eller teknik till hösten. Foto: Jonas Bilberg, Bredda bilden

– En av de trender som påverkar arbetsmarknaden kraftigast just nu är digitaliseringen. Det märks inte minst när det kommer till det växande behovet av digital kompetens. Yrkeshögskolan står för en viktig och växande del av den kompetens Sverige behöver och den som väljer att läsa en YH-utbildning har därför mycket goda möjligheter att få jobb efter examen, säger analytikern Jessica Sjönell på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Samtliga program inom yrkeshögskolan bygger på arbetsmarknadens behov. Det är en viktig anledning till att 89 procent av de studerande får jobb inom ett år efter examen.

– Nästan alla svenska företag efterfrågar produkter och tjänster som är direkt beroende av digital kompetens och behovet är därför mycket starkt, säger Jessica Sjönell.

Flexibla distansutbildningar

Redan före pandemin var utbudet av distansutbildningar inom yrkeshögskolan stort. Intresset för flexibla utbildningar med distansupplägg fortsätter att öka och i höst startar 350 utbildningar på distans. I dagsläget finns det platser kvar på 143 av distansutbildningarna, t.ex. IT-projektledare, produktionstekniker och specialistundersköterska.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>