I veckan lanserade Södertörns högskola Med andra ögon – en podd som ger nya perspektiv på världen och vardagen.
Genom ett dokumentärt berättande, lyfter podden viktig forskning som annars inte når utanför högskolans gränser med målet att ge lyssnaren aha-ögonblick och nya intressanta samtalsämnen att ta med sig till middagsbordet.
Det är sällan ny forskning sprider sig bortom institutionen eller redan insatta personer. Samtidigt kan många av de insikter forskare tar fram stimulera och stärka det demokratiska samtalet, om de bara gjordes mer tillgängliga för allmänheten. Med andra ögon är podcasten som tar med lyssnarna in i samtal med framstående forskare om vår tids viktigaste frågor. Avsnitten är framtagna för att ge fler perspektiv på frågor vi vanligen ser i media.
– Det förekommer otroligt många spännande samtal och slutsatser inom forskningen som inte når allmänheten. Genom en podd som lyfter aktuell forskning i ett P3-Historia-format, vill vi göra forskningen tillgänglig för fler och stimulera en dialog om vår tids stora frågor”, säger Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola.
Podcasten blandar ämnen och forskning, människor och erfarenheter. Som lyssnare får du möjlighet att ta en titt närmare det många tar för självklart – och det som ofta är ifrågasatt. Först ut är två avsnitt som handlar om ekonomi och konsumtion respektive religion och identitet med frågeställningarna: Hur kan Sverige vara ett av världens mest sekulära länder och samtidigt ett av de mest mångreligiösa? Och: Stämmer det att e-handeln dödar stadskärnan, eller banar den i själva verket väg för liv och rörelse? Inom kort släpps också tre avsnitt om segregation, klimat och demokrati och media.
– Tanken är att ge lyssnaren en aha-upplevelse att ta vidare till andra sammanhang när ämnet diskuteras. Med andra ögon blir därför allmänhetens källa för att kunna tackla nutidens samhällsdiskussioner med nya frågeställningar och synpunkter, säger Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola.
På Södertörns högskola finns en stark tradition av mångvetenskaplig forskning. Samverkan över traditionella gränser är viktig för att nå en mer nyanserad kunskap om komplexa samhälleliga fenomen, som också kan leda fram till nya perspektiv och problemformuleringar. Genom det populära podcastformatet ska högskolan nu göra sitt för att bidra till en positiv samhällsutveckling och demokrati.