Prestigefyllt pris till AI-forskare vid Umeå universitet
Hem FORSKNING Prestigefyllt pris till AI-forskare vid Umeå universitet

Prestigefyllt pris till AI-forskare vid Umeå universitet

Publicerat av: Redaktionen

Diego Calvanese, gästprofessor i artificiell intelligens på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet har tilldelats en av de finaste utmärkelserna man kan få inom AI-forskning: AAAI Classic Paper Award 2021.

Prestigefyllt pris till AI-forskare vid Umeå universitet

Diego Calvanese är Wallenberg gästprofessor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och professor i datavetenskap vid Free University of Bozen-Bolzano i norra Italien. Foto: Mikael Hansson

Priset uppmärksammar den studie som har haft störst inverkan inom AI och forskarsamhället över tid.

– Det är ett erkännande som självklart känns extra tillfredsställande. Jag är mycket glad, säger professor Diego Calvanese, gästprofessor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

2005 presenterade Diego Calvanese och hans kollegor vid Sapunzi universitetet i Rom ett nytt ramverk inom programspråk för att samla, sortera och presentera data. Det kallades ”DL-Lite”, och utformades för att kunna ge tillgång till stora mängder data, lagrade i klassiska databaser.

– Det är sparsmakat och begränsat men har en unikt kontrollerad uttrycksförmåga, vilket ger mycket goda beräkningsegenskaper, säger Diego Calvanese.

Citerades flitigt

Hans forskargrupp gav sig inte där utan fortsatte att utveckla DL-Lite och dess utformning och teknik. Resultaten publicerades återigen inom AAAI, med stor framgång. Artikeln väckte intresse och förtroende världen över och citerades mer än 2 000 gånger.

– Det vi åstadkom lade grunden för ett populärt område som kom att kallas OBDA, ontologibaserad datatillgång. Det har sedan dess studerats och utvecklats vidare av många olika forskargrupper inom datavetenskap och datahantering vilket i sin tur har gett upphov till hundratals vetenskapliga publikationer.

Hämta och presentera data

Diego Calvanese och hans team öppnande dörrarna för ett nytt sätt att presentera information om en kontext på ett sätt som datorer effektivt kunde hantera, sortera och sedan använda för att lösa olika uppgifter korrekt.

– Vi var med om att göra det möjligt även för icke-experter inom datahantering att enkelt undersöka, komma åt och behandla data och därmed extrahera värde ur informationen utan att behöva exakt kunskap om hur data organiseras och struktureras vid källorna, säger Diego Calvanese.

Forskargrupp i Umeå

Diego Calvanese har nu fått generös finansiering från WASP, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program och Umeå universitet för att fortsätta sitt arbete. Parallellt med sin professur vid Free University Bozen-Bolzano i Italien bygger han nu upp en forskargrupp inom AI för datahantering vid Umeå universitet. Här kommer Ontop, Diego Calvaneses Open Source-lösning för datahantering baserad på kunskapsdiagram att ligga till grund. Ontop använs i stor utsträckning inte bara i den akademiska världen utan också inom industrin.

– Diego Calvanese är en av världens ledande AI-professorer med kompetens och erfarenhet. Vi är mycket glada och stolta över att ha honom med oss och att han erhållit detta prestigefyllda pris, säger Erik Elmroth, professor och prefekt vid institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Samhällstransformation

Den utveckling som just nu pågår inom IT och AI på alla plan medför enorma mängder data. Att hantera all denna information kommer att bli en utmaning som Diego Calvanese och hans kollegor vid institutionen för datavetenskap i Umeå ser fram emot.

– Vi vill dels bredda de teoretiska grunderna för att hantera olika typer av allt viktigare datakällor, dels utveckla avancerade verktyg för flexibel och effektiv hantering av stora mängder data. Förhoppningsvis kan vi vara med och ta fram betydelsefulla insikter inom detta utmanade och spännande forskningsområde. Det vi gör har en varaktig inverkan både inom forskningsvärlden men också i samhället som helhet, säger Diego Calvanese.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>