Hem NYHETER Ny rapport: Nya yrkesroller när branschernas kompetenskarta ritas om

Ny rapport: Nya yrkesroller när branschernas kompetenskarta ritas om

Publicerat av: Redaktionen

Välfärdsteknik, fastighetsautomation och Virtual Reality är exempel på nya yrkesroller när digitaliseringen har suddat ut gränser mellan branscher.

Hybrider av kompetenser resulterar i att det uppstår behov av helt nya yrkesroller inom flera olika branscher, visar Arbetsmarknadsrapporten 2019 från utbildningsföretaget Nackademin.

Ny rapport: Nya yrkesroller när branschernas kompetenskarta ritas om

Hybrider av kompetenser resulterar i att det uppstår behov av helt nya yrkesroller inom flera olika branscher, visar Arbetsmarknadsrapporten 2019 från utbildningsföretaget Nackademin.

– Den här typen av hybrider av kompetenser innebär stora förändringar, både för branscher och enskilda arbetsgivare. Yrkeshögskolans absoluta styrka är att den väldigt snabbt går från att identifiera kompetensbehov till att leverera pricksäkra utbildningslösningar och det är därför som Yh är en viktig pusselbit när det kommer till att svara mot de utmaningar och behov inom kompetensförsörjning och matchning som vi ser i Sverige idag, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.

Utvecklingen på arbetsmarknaden leder till att det växer fram nya yrkesroller som på sikt kan komma att komplettera och i vissa fall ersätta en del befintliga roller. Arbetsmarknadsrapporten 2019 visar att gränser mellan branscher suddas ut när nya tekniker implementeras i olika delar av samhället. En konsekvens blir att det uppstår ett behov av nya kompetensprofiler som förenar kunskaper, färdigheter och förmågor från flera olika områden.

– Som yrkeshögskoleanordnare så kan vi, i dialog med arbetsgivare i vårt nätverk, se tydliga tendenser gällande efterfrågan på arbetsmarknaden framöver. Inför 2019 ser vi att områdena välfärdsteknik, fastighetsautomation och Virtual Reality sticker ut när det kommer till behovet av nya yrkesroller. Utbildning till dessa nya yrkesroller riskeras nu om inte satsningen på yrkeshögskolan fullföljs i statsbudgeten, kommenterar Astrid Westfeldt Corneman.

Arbetsmarknadsrapporten 2019 baseras på det ansökningssarbete som Nackademin genomfört under 2018, för att undersöka arbetsmarknadens behov av nya kompetenser. 623 arbetsgivare inom bland annat branscherna IT, bygg, kommunikation och fastighet medverkade i Nackademins ansökningsarbete 2018.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>