Under höstlovet (26-29 oktober) startar Örebro läns första musikkollo helt online!
Musikkollot arrangeras av Kulturskolesamverkan i Örebro län som är ett samarbete mellan kommunala musik- och kulturskolor i Örebro län – inklusive Kulturskolan Garnalia i Lindesberg.
Syftet med samverkan är ökade möjligheter för barn och unga i hela länet att utöva kultur.
Musikkollo online 26 – 29 oktober 2020: Fyra dagar under höstlovet erbjuds du som är mellan 12 och 18 år och bor i Örebro län att delta i ett musikkollo online. Under kollot får du möjligheten att skapa och spela musik i band på nya kreativa sätt.
Vi kommunicerar i programmet zoom och använder oss av digitala musikprogram samt ljud i vår omgivning såsom en porlande bäck, ett kastrullock eller en gitarr.
Du behöver tillgång till internet och en dator/surfplatta eller en smartphone. Inga förkunskaper behövs. Musikkollo online strävar efter att göra musikskapande tillsammans med andra ungdomar tillgängligt för alla under rådande pandemi.
- NÄR: 26-29 oktober 2020 dagtid, kl 9-15 + en kvällskonsert sista dagen.
- PLATS: Online
- KOSTNAD: 250 kr/deltagare
HUR ANSÖKER DU? Gå in på länken https://forms.gle/jeiYN3Bw817RVmFQ7 senast 18/10 för att ansöka om att delta på Musikkollo Online. Vi erbjuder totalt 20 platser. En ansökan garanterar inte en plats. I antagningsprocessen tar vi hänsyn till en jämn könsfördelning och att platserna fylls av deltagare från hela Örebro län.
VAD BESTÅR KOLLOT AV? Vi delar upp oss i olika band där vi skapar musik tillsammans under kollot. Varje dag hålls olika workshops där vi lär och utforskar bland annat låtskriveri, field recording, ny musik och hur en skapar beats i musikprogram. Under dagarna kommer vi att hänga och lära känna varandra. Vi avslutar hela kollot med en gemensam livestream där vi bjuder in vänner och familj och visar det vi gjort under kollot.
VAD BEHÖVER DU INFÖR KOLLOT? Du behöver tillgång till en dator/surfplatta, eller en smartphone samt en internetuppkoppling. Inga förkunskaper behövs.
VILKA ÄR VI SOM LEDER KOLLOT? Vi som leder kollot heter Emelie Sjöström (slagverkare) och Erika Lindholm (saxofonist). Vi arbetar som frilansmusiker och musiklärare med olika samarbeten runtom i världen. Vi ser fram emot ett spännande höstlov med härligt häng och mycket musik.
Musikkollo Online arrangeras av Kulturskolesamverkan i Örebro län i samarbete med studieförbundet NBV, Örebro Läns Folkmusikförbund, Region Örebro län och Kulturnämnden i Örebro kommun.
Kultur för barn och unga i hela länet
Kulturskolesamverkan i Örebro län är en regional samverkan mellan kommunala musik- och kulturskolor i Örebro län. I dagsläget samverkar Örebro, Karlskoga, Lindesberg, Kumla, Hallsberg, Askersund, Nora, Degerfors, Lekeberg, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner där Karlskoga kommun fungerar som administrativ huvudman genom avtal med deltagande kommuner. Syftet med samverkan är ökade möjligheter för barn och unga i hela länet att utöva kultur.
Övergripande mål:
- Samverkan mellan barn och unga: Vi vill ge barn och unga, i hela länet, ökad möjlighet till en varierad, breddad och fördjupad kulturutövning. Visionen är att alla barn och unga i Örebro län, oavsett förutsättningar, har möjlighet att utöva kultur i verksamhet präglad av hög kvalitet och tillgänglighet, inom valfri konstform och relevant kunskapsnivå.
- Samverkan mellan pedagoger och chefer: Vi vill ge personal och chefer, i hela länet, möjlighet till kollegialt utbyte, att sprida kunskaper och erfarenheter samt fortbildning. Kunskap och kompetens som finns lokalt ska komma hela länet till del.
- Samverkan med externa kulturaktörer: Vi vill genom ökad samverkan med andra kulturaktörer i länet ge möjlighet till alla länets barn och unga, oavsett förutsättningar, att både uppleva och utöva kultur av hög kvalitet, tillgänglighet, fördjupning, bredd och variation.
Projekt ”Kulturskola i hela landet” 2019-2022
Kulturskolesamverkan har genom ett projekt initierat av Kulturskolerådet, med stöd från Allmänna arvsfonden, fått medel att under tre år fortsätta utveckla den regionala samverkan. Projektet syftar till att ge fler unga, 6-19 år, bättre uppväxtvillkor och bryta utanförskap genom kulturutövande i tre regioner/län (Norrbotten, Västmanland, Örebro).
Deltagande kulturskolor skall förnya och utveckla verksamhet och samverkan som efter projektperioden implementeras i ordinarie verksamhet och budget. Projektet omfattar teman som ökat deltagande i kulturlivet, ungas delaktighet och inflytande, bryta utanförskap, inkludering och hållbar utveckling