Ny studie av kinesiska TikTok visar att depression och ångest, inte tristess, driver beroende av sociala medier
Hem HÄLSA Ny studie av kinesiska TikTok visar att depression och ångest, inte tristess, driver beroende av sociala medier

Ny studie av kinesiska TikTok visar att depression och ångest, inte tristess, driver beroende av sociala medier

Publicerat av: Redaktionen

Beroende av sociala medier kan drivas mer av behovet att fly undan depression och ångest än av tristess.

En forskargrupp som undersökte 822 regelbundna användare av sociala medieplattformen Douyin, TikToks kinesiska systerapp, fann att intolerans mot stress var en betydande faktor i problematisk användning av Douyin, inte benägenhet att vara uttråkad.

Douyin har ökat i popularitet sedan pandemin och har nu över en miljard aktiva användare varje månad. Appen erbjuder användare möjligheten att titta på, dela och kommentera korta videor. Men appen och dess moderbolag ByteDance har varit i centrum för talrika kontroverser som rör användarsäkerhet och sekretess.

Ny studie av kinesiska TikTok visar att depression och ångest, inte tristess, driver beroende av sociala medier

Studie av kinesiska TikTok visar att stress, inte tristess, driver beroende av sociala medier. Bild: Pixabay. CC0

Oro över “problematiskt socialt medieanvändande” (PSMU) är inte begränsat till Douyin. I artikeln i tidskriften Computers In Human Behaviour definierar författarna PSMU som “beroendeliknande symtom, såsom förlust av kontroll över sociala medier-användning, psykologiskt tillbakadragande utan tillgång till sociala medier, begär att använda och användning trots störning i dagliga livet”.

Forskargruppen rekryterade ett urval av regelbundna användare genom en online-undersökning och tog två bedömningar två månader isär.

Deltagarnas depression och sociala ångest-symptom, tristessbenägenhet och intolerans mot stress bedömdes under den första undersökningen och användes som prediktorer för allvaret i problematisk Douyin-användning vid tidpunkten för den andra.

Resultaten visade att intolerans mot stress var en betydande faktor hos dem som visade problematisk Douyinanvändning. Tristessbenägenhet var det inte. Forskargruppen drar slutsatsen att depression och social ångest påverkar känslomässig bearbetning negativt, vilket orsakar en upplevd oförmåga att stå emot stress. Internetanvändning ses som en coping-mekanism för att hantera detta, vilket leder till problematisk användning – och i detta fall på Douyin.

Källa: https://www.sciencedirect.com/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>