Hem EFTER PLUGGET Sveriges första skola för animation, Diagonalakademin, byter namn till Animationsakademien

Sveriges första skola för animation, Diagonalakademin, byter namn till Animationsakademien

Publicerat av: Redaktionen

Diagonalakademin har under åren etablerat sig som en utbildning inom animation och experimentfilm. Nu vill vi att namnet ska spegla verksamheten och det fält vi verkar inom ännu tydligare.

Inför hösten 2015 rekryterades Jöns Mellgren som ny huvudlärare för skolan. Jöns har arbetat som regissör för ett antal kortfilmer inom såväl reklamfilm som andra beställningsuppdrag. Han är även verksam som illustratör och bilderboksmakare.

− Jag tycker det känns fantastiskt roligt att få ansvara för den här skolan, vars styrka har varit ett traditionellt hantverk. Min ambition är att skapa en utbilanimastions akademindning som känns modern utan att slarva bort det arvet. Jag vill också betona att skolan utbildar filmskapare, inte enbart animatörer. Mycket av det studenterna får med sig är användbart för all slags filmberättande, säger Jöns Mellberg.

Även Nina Bergström är nyrekryterad som fast lärare sedan i höstas. Hon har bred erfarenhet som animatör, supervisor och regissör från animerade TV-serier och långfilmer, producerade i Norge.

Utbildningen i Animation- och experimentfilm startade 1998 och genom åren har flera framgångsrika filmskapare utbildats hos oss. Några av våra tidigare studerande har också nominerats till Guldbaggen. Utbildningen omfattar studier i de flesta typer av animation, allt från klassisk tecknad film till datorbaserad animation och stop motion. Den ger tekniska kunskaper i animation samt verktyg för att arbeta brett som filmskapare genom, bland annat, kunskaper i regi och manusskrivande.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>