Efter succén med Geografens testamente kommer nu en ny tv-serie från UR i samma underhållande och pedagogiska anda.
Med lika många delar humor, lekfullhet, spänning och inspiration riktar sig denna gång serien till elever som precis börjat lära sig historia.
Vi följer Nim, 16 år, som efter att ha hittat en mystisk medaljong plötsligt kastas tillbaka till forntiden, och ett omtumlande äventyr genom tid och rum tar sin början.
– Genom berättelsen får vi förståelse för vardagslivet, levnadsvillkoren och vad som formade dem som levde under forntiden i Sverige. Inte bara samlande, jakt och jordbruk utan även om hur man åt, lekte och umgicks, förklarar skådespelaren, regissören och manusförfattaren Henrik Ahnborg, som också var med och skapade den populära Geografens testamente, där han även spelade en av huvudrollerna.
Arkeologens dotter är en svindlande äventyrsresa in i vår egen forntid med smak av Indiana Jones och Tillbaka till framtiden. Huvudmålgruppen är elever i årskurs 3, men serien passar även mellanstadiet och en äldre publik.
Det hela börjar med att sextonåriga Nims mamma är spårlöst försvunnen. På utgrävningsplatsen där mamman arbetat hittar Nim ett underligt hängsmycke. Tillsammans med mammans assistent Fridolin hamnar hon av en händelse i en främmande värld och frågan är inte var de hamnat, utan när.
Nim och Fridolin förstår så småningom att även mamman rest genom tiden med ett liknande smycke och att hon befinner sig i knipa. Ett intensivt sökande blir till en kamp mellan gott och ont, mellan människa och makt, och om ödet.
De konfronteras bland annat med de första människorna i Sverige, onda despoter, schamaner samt otaliga språkförbistringar, och blir tvungna att lösa mystiska gåtor i sin jakt genom och mot tiden.
I rollerna som Nim och Fridolin ser vi Nora Rios och nyss nämnda Henrik Ahnborg. Medverkar i ledande roller gör även Emma Molin, som spelar Nims mamma och Per Sandberg, som spelar professorn.
Manuset har utarbetats noggrant tillsammans med historiker, och under produktionens gång har Historiska museet medverkat med sin sakkunskap. På samma sätt som Geografens testamente berättas historien genom en blandning av dialogscener och sekvenser med berättarröst – i det här fallet är det Nims tankar och berättelse vi följer.
Genom äventyret levandegörs historien för tittarna och tanken är att skapa nyfikenhet, förståelse och en stark relation till vår forntid. Samt lust att lära mer.
Arkeologens dotter – premiär 11 april kl. 18.55 i Barnkanalen. Samtidigt publiceras alla avsnitten på UR Play.