Den 27 april samlas elever från olika högstadieskolor på Ungdomens hus för att möta lokala politiker.
Rundabordssamtal om ämnen som hälsa, skola och framtid står på programmet.
– Kärnan är att det ska vara ett forum för dialog och för att öka förståelsen för varandras perspektiv, säger Lejla Hadzic, fritidsledare på Ungdomens hus i Partille.
Sedan flera år tillbaka arrangeras Partille Talks årligen för grundskoleelever i kommunen. Det är ett koncept med fokus på argumenterande texter och retorik. Men i år är upplägget lite annorlunda. I stället för debatt är det samtal som gäller.
Högstadieskolor i kommunen har bjudits in till att delta och Lejla Hadzic har besökt flera klasser runt om i kommunen. Tillsammans har de gått igenom resultaten från den senaste ungdomsenkäten LUPP – en enkät där elever får svara på frågor om hur de har det, hur de mår och vad de tycker om sin bostadsort.
Elevernas egna frågor i fokus
Vid skolbesöken har eleverna fått lyfta vilka frågor som de anser är extra viktiga och dessa har blivit utgångspunkt för rundabordssamtalen på Ungdomens hus.
Under kvällen kommer lokala politiker att få möta blandade grupper av elever som går i årskurs 9 på Vallharma skola, Öjersjö storegård och Stadsparksskolan. Det blir rundabordssamtal och politikerna kommer att rotera runt mellan grupper. Dessutom blir det fika och quiz.
– Det är ett stort glapp mellan hur mycket eleverna vill påverka och hur mycket de upplever att de får påverka. Det är viktigt att ungdomar bli lyssnade på, men också att få möjlighet att ta in andras perspektiv, säger Lejla Hadzic
Fakta: Partille Talks
Partille Talks är ett berättarprojekt som föddes ur Partille Stories. I Partille Talks ligger fokus på retorik, muntlig framställning och resonemang, vilket gör det perfekt för såväl språklärare som lärare i natur- och samhällsorienterade ämnen.