Hem NYHETER Pausprogram i nytt projekt för ökad elevhälsa

Pausprogram i nytt projekt för ökad elevhälsa

Publicerat av: Redaktionen

Projekt Pausit i Skolan har utformats för att testa hur man kan få stillasittande elever till att röra på sig mer.

Målet är att uppnå ökat välmående, mindre stress och bättre skolresultat.

Pausits pausprogram har tidigare köpts in av arbetsgivare för att användas av personer med stillasittande arbete, nu hoppas de att deras tjänst kan vara till hjälp även vid skolbänken. Projektet startar i början av november på  Karlbergskolan i Karlskoga.

Pausprogram i nytt projekt för ökad elevhälsa

— Syftet med vårt skolprojekt i Karlskoga är att påvisa nyttan med att lära barn och ungdomar vikten av rörelse i olika former. Projekt Pausit i skolan är utformat så att lärarna kommer att köra programmet vid 3 tillfällen under elevens skoldag.

Det kommer innebära att eleverna får de viktiga pauser som behövs för att man ska må bra, som förhoppningsvis leder till förbättrad koncentration och därmed minskad stress. Faktorer som kan öka elevernas inlärning på både kort och lång sikt, säger Dan Gustafsson VD på Pausit.

Initiativet kommer från Karlskoga kommun som hoppas att projektet kommer leda till förbättrad elevhälsa och i förlängningen förbättrade skolresultat.

En utvärderingsmall har tagits fram där både elever och lärare kommer att få svara på ett antal frågor i samband med starten av testet, sedan löpande under testets genomförande. Projektet startas i början av november och kommer pågå fram till vårterminens skolavslutning.

— På Karlbergsskolan erbjuder vi lek och aktiviteter på skolgården flera gånger varje dag, och nu kommer vi även erbjuda rörelse under ordnade former i klassrummet med hjälp av Pausit. I vårt arbete på skolan utgår vi från aktuell forskning kring vikten av fysisk aktivitet, men det är också något nästan magiskt över hur barn utvecklas och mår bra av lek och rörelse! Vi ser fram emot att påbörja projektet! säger Karin Edman rektor på Karlbergsskolan.

Pausits tjänst används av kunder såsom Statistiska centralbyrån, Örnsköldsviks kommun och ABB. Pausit startades 2006 av Niklas Palmér, som är kinesiolog och osteopat. Niklas drev en mottagning och hade många företag och personalgrupper som kunder. Han såg ganska snabbt att många klienter kom tillbaka gång efter gång med samma problematik, skador som berodde på ergonomin på arbetsplatsen. Samma problem kryper ner i åldrarna på grund av stillasittande såväl i skolan som på fritiden. Därför hoppas de att skolprojektet kommer att visa goda resultat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>