Pilotskolor i unikt projekt för att motverka mobbning med hjälp av digitala lösningar
Hem SÄKERHET Pilotskolor i unikt projekt för att motverka mobbning med hjälp av digitala lösningar

Pilotskolor i unikt projekt för att motverka mobbning med hjälp av digitala lösningar

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Friendsrapporten 2023 har 14 procent av mellanstadieeleverna och 11 procent av högstadieeleverna utsatts för mobbning – en alarmerande siffra där rapporten även visar ett tydligt samband mellan mobbning och psykisk ohälsa.

Projektet Digitala tvillingen mot mobbning startades av Tietoevry, antimobbningsorganisationen Friends och Örebro Universitet i syfte att bekämpa mobbning och psykisk ohälsa för barn i skolor med hjälp av moderna digitala lösningar, forskning om mobbning och systematiskt trygghetsarbete.

Pilotskolor i unikt projekt för att motverka mobbning med hjälp av digitala lösningarNu har det snart gått två år sedan projektet inleddes. Vi har fått en pratstund med rektorerna vid två av pilotskolorna i projektet, Volgsjö skola i Vilhelmina och Murbergsskolan i Härnösand, som både är överens om att det är en utmaning att bemöta det ständigt ökade behovet av trygghetsarbete. Mobbningen – inte minst verbala kränkningar – förvärras över tid där det hårdare språkbruket även sprider sig allt längre ner i åldrarna. Enligt enkätundersökningarna som genomförts som en del av projektet framkommer bland annat en önskan från många elever om fler organiserade aktiviteter under rasterna.

HÄR kan ni hitta mer information från intervjuerna med de två rektorerna. Bland annat pratar de om hur projektet gått hittills, vilka utmaningar de upplevt vad gäller trygghetsarbetet samt vilka konkreta förslag på främjande och förebyggande insatser för att motverka mobbning som projektet har gett dem.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>