Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Stora skillnader mellan kommunerna i Fyrbodal i högskoleövergång

Stora skillnader mellan kommunerna i Fyrbodal i högskoleövergång

Publicerat av: Redaktionen

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har analyserat hur många som påbörjat högskolestudier vid 19 upp till 24 års ålder.

Samman­ställningen visar att de regionala skillnaderna är stora, så även mellan kommuner i närregionen (Fyrbodal).

Spridningen är alltså stor mellan de 14 kommunerna i Fyrbodal bland de som senast vid 24 års ålder påbörjat högskolestudier – mellan 27,7 procent i Bengtsfors upp till 50,1 procent i Trollhättan. I topp, förutom Trollhättan, ligger Lysekil (50,0), Vänersborg (47,0) och Uddevalla (45,3). Bland de som har lägst övergång förutom Bengtsfors finns Strömstad (27,8), Dals-Ed (29,6*) och Färgelanda (29,8). Snittet i Sverige är 43,9 procent och i Västra Götaland 44,4 procent.

Färre börjar studera direkt efter gymnasiet

Stora skillnader mellan kommunerna i Fyrbodal i högskoleövergång

UKÄ konstaterar att en allt lägre andel unga påbörjar högskolestudier direkt efter gymnasieskolan.

Av dem som föddes 1998 hade 13 procent påbörjat en högskoleutbildning senast vid 19 års ålder, vilket är den lägsta nivån hittills av dem som är födda på 1990-talet.

De regionala skillnaderna är dock stora, trots att andelen med grundläggande behörighet är relativt jämnt fördelad över landet.

I Västra Götaland är snittet 12, 5 procent bland 19-åringarna, vilket är en viss minskning jämfört med året innan (12,9 procent). Även här har Strömstad (3,5 procent) och Bengtsfors (10,2 procent) lägst andel.

– Det är bekymmersamt att vissa kommuner har så låg andel och man ser att närheten till en högskola eller universitet har betydelse. För vår del har vi i år skruvat om i vårt utbud och erbjuder en större mängd kurser och program via nätet för att öka möjligheterna för alla att studera hos oss, oavsett var du bor, säger Jan Theliander, prorektor vid Högskolan Väst.

Kommunakademin Väst jobbar för ökad högskoleövergång

Det görs också andra insatser på Högskolan Väst. Det finns exempelvis en nybildad samverkansplattform mellan högskolan och de 14 kommunerna i Fyrbodal, Kommunakademin Väst, där ett fokusområde är att arbeta just med en ökad övergång till högre utbildning bland kommunernas invånare.

– Siffrorna visar på behovet av att fortsätta det systematiska arbete vi påbörjat inom Kommunakademin Väst med att utifrån ett behovsstyrt synsätt tillsammans utveckla nya innovativa former för att öka övergången till högre utbildning, säger Lena Aggestam, verksamhetsledare för Kommunakademin Väst.

Bland de kommuner med högst andel övergång bland 19-åringar ligger flera av kommunerna i Fyrbodal över rikssnittet (12,9) med Munkedal i topp på 15,5 procent följt av Mellerud 14,2, Tanum 14,3, Trollhättan 14,3, Åmål 13,6 samt Lysekil 13,1. Här har Vänersborg 11,3 procent och Uddevalla 11,2 procent.

* Antalet är lika med eller under 100 och försiktighet i tolkningen bör iakttas.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>