Hem PEDAGOGSNACK Tips till dig som ska jobba med programmering i teknik till hösten

Tips till dig som ska jobba med programmering i teknik till hösten

Publicerat av: Redaktionen

Till hösten börjar den uppdaterade läroplanen med ett ökat fokus på programmering att gälla.

Moa Wikner, redaktör för det digitala läromedlet Clio Online, delar med sig av sina tips och berättar hur Clio Online kan hjälpa dig inför de nya kraven.

Moa Wikner, lärare och teamleader för NO-redaktionen på Bonnier Education

Hej Moa, vad tycker du om att programmering blir en del av läroplanen?

Tips till dig som ska jobba med programmering i teknik till hösten

Moa Wikner, lärare och teamleader för NO-redaktionen på Bonnier Education

– Jag tycker att det är positivt! Vi lever i dag i ett samhälle där vi använder otroligt mycket teknik, men vi förstår kanske inte alltid hur det fungerar.

Det är det som Skolverket vill komma åt: att vi ska förstå hur den här tekniken påverkar oss, och vilka för- och nackdelar den har.

Men det gäller att först se till att lärarna lär sig den programmering som krävs, så att de sedan kan lära ut den på rätt sätt till eleverna.

Vilka är dina tips till lärare som ska börja arbeta med programmering i höst?

– Samarbeta! Försök att jobba tillsammans i ett ämneslag på din skola, eller gå ihop med andra ämneslag på skolor i närområdet. Det finns alltid någon som har lite bättre koll och som du kan ta hjälp av. Sedan är det viktigt att lägga en rimlig ambitionsnivå, så att du inte går in i väggen. Det är väldigt enkelt att sätta ribban för högt i början och falla platt till marken.

Hur kan Clio Online hjälpa till med programmeringsundervisningen?

– Till våra teknikportaler för hög- och mellanstadiet har vi tagit fram helt nya texter och aktiviteter om programmering. De hjälper både lärare och elever med tydliga instruktioner, och det finns en tydlig progression mellan aktiviteterna. Syftet med materialet är att du som lärare inte ska behöva ha några förkunskaper om programmering, men ändå kunna hålla bra och engagerande programmeringslektioner för dina elever. Testa, och du kommer märka att det är både roligt och enkelt med programmering!

Prova gratis i 30 dagar!
Har du inte tillgång till Clio Teknik? Prova våra portaler gratis i 30 dagar tillsammans med dina elever och kollegor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>