Barn välkomnas att tycka till kring Helsingborgs lekplatser genom det digitala dialogverktyget ”Pladdra”
Hem TEKNIK Barn kan tycka till kring Helsingborgs lekplatser genom det digitala dialogverktyget ”Pladdra”

Barn kan tycka till kring Helsingborgs lekplatser genom det digitala dialogverktyget ”Pladdra”

Publicerat av: Redaktionen

Barn är våra främsta lekexperter och det är viktigt att de får komma till tals när vi utvecklar nya platser.

Vi har därför utvecklat det digitala dialogverktyget ”Pladdra”, där barnen kan tycka till och påverka hur de nya lekplatserna utformas.

Varje torsdag under H22 City Expo, kan alla som vill komma till Slottshagen, testa verktyget och sina idéer.

Stadsbyggnadsförvaltningen har löpande dialoger med stadens barn och unga i olika frågor som rör deras utemiljö. Dialogerna tar dock mycket tid att förbereda och sammanställa, både för tjänstepersoner och barnverksamhet, och av den anledningen når vi inte så många barn som vi hade velat. Därför är ambitionen att utveckla den digitala barndialogen, med fokus på utemiljöer där just barnen befinner sig.

Under H22 City Expo erbjuder vi barn att testa det vi kallar för Pladdra, vårt digitala AR-baserade dialogverktyg, framtaget tillsammans med barn och för barn. Syftet med Pladdra är att barn ska kunna påverka hur framtida lekplatser ska byggas i sin närmiljö. Verktyget gör det möjligt att möblera en lekplatsyta med 3D-objekt och sedan provleka ytan i verklig storlek.

Barn välkomnas att tycka till kring Helsingborgs lekplatser genom det digitala dialogverktyget ”Pladdra”

Varje torsdag under H22 City Expo, kan alla som vill komma till Slottshagen, testa AR-verktyget Pladdra och påverka hur nya lekplatser i Helsingborg utformas.

─ Med den digitala metoden kan vi nå otroligt många barn på kort tid. På så sätt kan fler barn vara med och påverka sin miljö och då blir det mycket mer demokratiskt. Barnen är våra främsta lekexperter och det digitala verktyget ger oss en bra bild av hur de vill använda lekplatsen, så att vi slipper vuxengissa vad vi tror att barn och unga vill göra, säger Johanna Elgström, tf enhetschef och landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

─ Pladdra gör det mycket lättare för barnen att förstå mer konkret vad det handlar om, än våra långa processer där det kan gå två-tre år från den första dialogen tills det att lekplatsen byggs. Nu kan barnen leka på remiss och vara delaktiga hela vägen, säger Pamela Sjöstrand, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Pladdra är en innovationspilot, där en del görs för att testa ett verktyg ämnat för kvantitativ data kopplat till verb, exempelvis ”Vad är roligast att göra på en lekplats?”. En annan del görs för att testa ett mer experimentellt verktyg, där barnen får möblera en lekplatsyta med 3D-objekt i en AR-app (Augmented Reality). Dialogen kring hur de tänker genererar mer kvalitativ data och insikter som kommer ut i en strukturerad form.

─ Vi bygger Pladdra med öppen källkod, vilket innebär att allt det som våra programmerare bygger kan andra bygga vidare på. Allting finns att ladda ner på internet via Github. Att vi äger utvecklingen själva är väldigt positivt i utvecklingssammanhang eftersom vi kan jobba utforskande och få insikter vi annars inte skulle få, säger Tommy Tomellen Boije, intraprenör och osäkerhetsnavigatör på stadsledningsförvaltningen.

Alla barn är välkomna att testa Pladdra
Varje torsdag under H22 City Expo, mellan klockan 09.00-17.00, är vi på plats på Medeltidslekan i Slottshagen. Nu närmast den 9 juni. Vi välkomnar alla barn och unga att komma dit och prata med oss, testa AR-verktyget Pladdra och berätta för oss vad man tycker är roligast att göra på en lekplats. De tankar och idéer vi får in kommer att ligga till grund för utvecklingen av Helsingborgs framtida lekplatser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>