Samtal om livet stärker unga
Hem HÄLSA Samtal om livet stärker unga

Samtal om livet stärker unga

Publicerat av: Redaktionen

Helsingborg och Landskrona visar vägar för barn och ungas existentiella hälsa.

Välkommen till slutkonferensen för Snacka om livet.

På plats får du höra om viktiga lärdomar och praktiska exempel på hur vi kan öka välmående bland barn och unga genom existentiella samtal.

Den 28 november avslutas det treåriga projektet Snacka om livet (SOL) med en inspirerande slutkonferens i Helsingborg. Med stöd från Allmänna Arvsfonden har projektet utvecklat metoder och verktyg som stärker barn och ungas existentiella hälsa genom att möjliggöra samtal om livets stora frågor.

Samtal om livet stärker ungaKonferensen är särskilt aktuell i ljuset av att Folkhälsomyndigheten i december ska delredovisa ett regeringsuppdrag om att utveckla arbetet med existentiell hälsa inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken.

– Helsingborg och Landskrona har under SOL-projektet arbetat fram konkreta metoder för att omsätta dessa nationella mål i praktiken, och deras erfarenheter visar på kraften i att stärka unga genom meningsfulla samtal, säger Anna Haraldsson, utvecklingsstrateg på PART- Preventivt arbete tillsammans och projektledare för SOL.

Tid och plats:
  • Datum: 28 november 2024
  • Tid: 08.30–12.00
  • Plats: Radisson Blu, Carl Krooks gata 16, Helsingborg
Från nationellt uppdrag till lokal handling

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att definiera och kartlägga arbete med existentiell hälsa samt föreslå hur det kan utvecklas inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken.

Snacka om livet är ett exempel på hur arbete med existentiell hälsa kan bedrivas i praktiken. Projektet har tagit fram en verktygslåda – med lättillgängligt, konkret material för barn och ungas samtal om livets stora frågor – som nu används inom skolor, elevhälsa, bibliotek och fritidsverksamhet i Helsingborg samt i Landskrona stads suicidpreventiva arbete och förebyggande insatser för barn, unga och föräldrar.

Elever på gymnasiet beskriver effekten av samtal de haft så här:

“Det gav mig hopp och ny energi.”

”Gett mig mycket som hjälper med livet”

” Jag insåg att min mening med livet inte är en fastställd sanning utan en personlig resa”

Konferensens innehåll
  • Det senaste från Folkhälsomyndighetens arbete med regeringsuppdraget
  • Erfarenheter och lärande från Helsingborgs och Landskronas arbete
  • Presentation av Snacka om livets verktygslåda.
  • Ny forskning från Lunds universitet, som i samarbete med SOL-projektet har undersökt arbete med barn och ungas existentiella hälsa ur ett organisations- och medarbetarperspektiv,
  • Inspiration och nya perspektiv kring ungas sökande efter mening och samhällets förmåga att möta dem i det.

Vi välkomnar media att delta i konferensen för att ta del av erfarenheter, forskning och konkret material som kan inspirera fler civilsamhällsaktörer, kommuner och regioner att stärka folkhälsan genom att möjliggöra forum och sammanhang för barn och unga att prata om existentiella frågor.

Om projektet Snacka om livet

Projektet (2022–2024) syftar till att öka barn och ungas existentiella hälsa. Det finansieras av Allmänna Arvsfonden och leds av PART – Preventivt arbete tillsammans. PART är en plattform för systematiskt samarbete som ägs av Landskrona stad, Helsingborg stad och Regions Skåne och som arbetar förebyggande och verksamhetsöverskridande för att främja barn och ungas hälsa, utveckling och skolgång.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>