Kulturrådet fördelar drygt 151 miljoner kronor till folkbiblioteken genom årets fördelning av Stärkta biblioteks-bidraget.
Kommuner från hela landet får ta del av medel där flerspråkighet, det digitala mötet och satsningar på barn och unga är utmärkande bland årets beviljade ansökningar.
– Det är alltid intressant att ta del av ansökningarna och se hur biblioteken vill utveckla sin verksamhet. Det finns en innovativ anda i år som bland annat märks på de satsningar som flera bibliotek vill göra på att utveckla digitala möten och tjänster och på hur man vill nå och involvera barn och unga än mer i verksamheten. Många kommuner lyfter att pandemin slagit hårt mot den yngre målgruppen, vilket är oroväckande, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef på Kulturrådet.
Olofström och Vaggeryd är två av många kommuner som beviljats medel för satsningar med barn och unga i fokus. Olofström vill utveckla biblioteket som en plats för språk, tänkande och skapande, medan Vaggeryd vill stärka barn och ungas roll som aktiva samhällsmedborgare. Att involvera unga i utvecklingen av biblioteksverksamheten är ett led i det arbetet.
Inom det digitala området utmärker sig bland annat Stockholm och Nacka. Stockholms stadsbibliotek beviljades medel förra året för att utveckla en digital programscen, något man nu vill fördjupa genom att involvera biblioteket i Nacka.
Genom den digitala programscenen vill man nå ut ännu bredare med verksamheten. Att kunna nå grupper i hela landet, men även de som inte har möjlighet att besöka biblioteket fysiskt, är målet med satsningen.
Kriget i Ukraina avspeglar sig även i ansökningarna. Många vill arbeta med språkfrämjande insatser. En av kommunerna som beviljats bidrag för en sådan satsning är Söderhamns kommun. Genom att bland annat anställa medarbetare med såväl språklig som kulturell kompetens vill man sänka tröskeln till biblioteket för nyanlända och individer med begränsade kunskaper i det svenska språket. Söderhamns kommun kommer även de att arbeta aktivt med att få barn och unga att hitta tillbaka till biblioteken. Samarbete med bland annat studieförbund och föreningar ska stärka den utåtriktade verksamheten mot unga i kommunen.
Högt söktryck vid årets bidragsomgång
Totalt inkom 244 ansökningar för ett totalbelopp på drygt 250 miljoner kronor.
– Att så många sökt bidraget och inte minst att de sökt för nästan 100 miljoner mer än vad vi har att fördela visar på att behoven av utvecklingsbidrag som Stärkta bibliotek är stort bland landets kommuner. Ansökningarna håller en hög kvalitet och bygger på analys och innehåller en tydlig plan kring hur verksamheterna ska utvecklas, säger Lotta Brilioth Biörnstad.
Kulturrådet har prioriterat satsningar som bedöms ge långsiktiga positiva effekter i kommunerna samt insatser av nationellt intresse. Stärkta bibliotek går in på sitt femte år och är en satsning för att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.