Samarbete sätter Skåne i rörelse
Hem HÄLSA Sätt Skåne i rörelse med ett samarbete

Sätt Skåne i rörelse med ett samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Under flera år har undersökningar och rapporter larmat om ökad psykisk ohälsa hos barn och unga.

Samtidigt ökar stillasittandet och andelen som är medlemmar i någon idrottsförening sjunker.

Statistik från Riksidrottsförbundet visar att 65 procent av alla mellan 7-25 år i Sverige medlem i någon form av idrottsförening. En siffra som har sjunkit markant över tid. I Skåne är motsvarande siffra 62 procent. De skånska siffrorna varierar kraftigt mellan olika kommuner, från 45 till 85 procent. Men hela 21 av 33 kommuner ligger under rikssnittet.

Dessutom är det stor skillnad mellan barn och ungas delaktighet i idrottsföreningar som går att härleda till föräldrarna. 15-åriga barn vars föräldrar har låg utbildningsnivå eller lägre socioekonomiska förutsättningar är i 50 procents lägre utsträckning medlemmar i en idrottsförening, än barn vars föräldrar har högre utbildning.

– Undersökningar visar att många barn och unga vill vara mer fysiskt aktiva. Vi som samhälle måste hjälpas åt och skapa möjligheter för alla, oavsett vilken familjesituationen som barnen kommer ifrån, säger Helene Henriksson, Hälsostrateg på Region Skåne.

Sätt Skåne i rörelse

När vi rör på oss främjas såväl den psykiska som fysiska hälsan och vi förebygger sjukdomar. Det var grunden för samverkansarbetet Sätt Skåne i rörelse vars mål är att för att bidra till ett samhälle där fler barn och unga hittar rörelseglädje, är mer fysiskt aktiva och där jämlikheten i aktivitetsnivå och hälsa ökar.

Samarbete sätter Skåne i rörelse2019 genomförde Region Skåne en undersökning om kommunernas behov för att öka den fysiska aktiviteten och förbättra den psykiska hälsan bland unga i sin kommun. Resultatet visade att de flesta vill kunna ge stöd till unga för att få bättre kontroll över sitt liv och hantera sin vardag.

Kommunerna uttryckte även behov av att få ökad kunskap om hur vi tillsammans kan arbeta strategiskt, operativt och långsiktigt för att skapa fysiska aktiviteter som upplevs attraktiva att delta i för barn och unga.

Hållbarhet och långsiktighet

Genom Sätt Skåne i rörelse genomförs nu workshops för kommunernas tjänstemän och politiker för att öka kunskapen om evidensbaserade metoder som främjar fysisk aktivitet. Workshops har genomförts i Malmö, Helsingborg, Ystad och Kristianstad och metoderna som lärs ut är främst Dans för hälsa, Skogshjältarna, Aktivitet förebygger, GoFar och RF-SISU Skånes rörelsesatsning i skolan.

– Det är otroligt viktigt att ha med det lokala perspektivet när vi arbetar tillsammans mot gemensamma mål. Vi behöver förstå vad som skapar hållbarhet och långsiktighet i arbetet med folkhälsa i allmänhet. Och hur vi främjar fysisk aktivitet och en god hälsa hos barn och unga i synnerhet, säger Helene Henriksson.

Sätt Skåne i rörelse är ett samarbete mellan offentlig verksamhet, idéburen sektor, lärosäten och näringslivet i Skåne. Idag består samverkansgruppen av 25 skånska kommuner, RF-SISU Skåne, Skolidrottsförbundet Skåne, PART, Stiftelsen Skånska Landskap, BUP, Länsstyrelsen Skåne, Innovation Skåne, Friluftsfrämjandet Syd och Region Skåne.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>