Bokbussarna i Göteborg är årets mobila bibliotek
Hem KOMMUNER Bokbussarna i Göteborg är årets mobila bibliotek 2022

Bokbussarna i Göteborg är årets mobila bibliotek 2022

Publicerat av: Redaktionen

Svensk biblioteksförening har utsett Bokbussarna i Göteborg till årets mobila bibliotek 2022.

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser.

Årets mobila bibliotek är ett av flera priser och instiftades 1998 i samband med att bokbussverksamheten i Sverige fyllde 50 år. Priset delas ut till ett mobilt bibliotek som på ett nyskapande sätt utvecklar verksamheten, samspelar med utvecklingen i samhället, har en väl förankrad verksamhet i kommun eller region och är en inspiratör för andra mobila bibliotek. Idag tillkännages att Bokbussarna i Göteborg är årets vinnare.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande att bokbussarna får den här utmärkelsen, ett kvitto på att vi har tänkt rätt när vi arbetat fram nya arbetssätt för att nå så många lässugna barn som vi bara kan i Göteborg, säger AnnaCarin Elf, enhetschef på Barn, unga och bokbuss.

Bokbussarna i Göteborg är årets mobila bibliotekI juryns motivering lyfts bland annat bussarnas fantasifulla utformning fram och att de drivs med el, likaså appen Biblioteket där besökarna kan hålla koll på var bussarna befinner sig. Detta gläder AnnaCarin såväl som Albin Berggren, mediepedagog på Stadsbiblioteket som arbetar på bokbussarna.

– Lite extra glädjande är det att juryn i motiveringen tog fasta på just vilken imponerande satsning för barn och barns läsning det är att ha två fullstora bokbussar med verksamhet i Göteborg under alla veckans dagar, säger Albin.

AnnaCarin och Albin betonar att det är många personer, från politiker till personer bakom kulisserna, som har arbetat med att få till bokbussarna och bidragit till de framgångsrika arbetssätten. Under de två år som bokbussarna hunnit rulla på Göteborgs gator upplever medarbetarna att göteborgarna har tagit dem till sig och gjort bokbussarna till sina. Bussarna kommer heller inte att stanna utan fortsätta framåt och hitta nya vägar och samarbeten i staden för att nå ännu fler barn.

– Detta pris är till Göteborgs alla barn och ett tack för att bokbussarna får dela läsupplevelser med dem, säger Albin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>