Under vecka 6 lanserar RealStars det nya skolprojektet Varför “sex” inte går att köpa, med stöd av H.M. Drottning Silvias Stiftelse
Hem EFTER PLUGGET Vecka 6 lanserar RealStars det nya skolprojektet Varför “sex” inte går att köpa, med stöd av H.M. Drottning Silvias Stiftelse

Vecka 6 lanserar RealStars det nya skolprojektet Varför “sex” inte går att köpa, med stöd av H.M. Drottning Silvias Stiftelse

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det dags för vecka 6 igen – en nationell Fair sex-vecka för högstadie- och gymnasieelever.

Inför veckan öppnar RealStars Stockholm upp för bokning av kostnadsfria workshops på temat Fair Sex genom ett nytt skolprojekt finansierat av H.M. Drottning Silvias stiftelse – Care About the Children under namnet Varför “sex” inte går att köpa.

I juli 2022 lanserades det nya ämnesområdet Sex, samtycke och relationer i läroplanen. Ämnet har därigenom breddats och blivit mer anpassat till ungdomars behov genom att använda begrepp som sexualitet, relationer, jämställdhet, normer och identitet. Det innebär nya möjligheter men även ett större ansvar för skolorna att ge eleverna en bredare förståelse för normer och att förebygga förekomsten av sexuellt våld.

Realstars Stockholm startar nu upp ett nytt skolprojekt finansierat av H.M. Drottning Silvias stiftelse – Care About the Children (CATCH) under namnet Varför “sex” inte går att köpa. Projektet handlar om att skapa rum för dialog och vänder sig till unga gymnasieelever för att diskutera attityder och normer kopplat till ”sexköp” och sexuell exploatering. Projektet pågår under 2023 och leds av en processledare som kommer att besöka gymnasieskolor i Stockholmsområdet för att hålla workshops och föreläsningar.

Under vecka 6 lanserar RealStars det nya skolprojektet Varför “sex” inte går att köpa, med stöd av H.M. Drottning Silvias Stiftelse-Projektet ligger i tiden med dagens företeelser som plattformen OnlyFans och sugardejting, som fått fäste och bidrar till kommersialiseringen av ungas kroppar. Att diskutera normer och värderingar med unga är därför mycket viktigt för att bemöta och stoppa denna utveckling, säger Malin Säflund, processledare för skolprojektet.

Projektet bygger på RealStars tidigare projekt och material som stärker värderingar för Fair Sex – sex på lika villkor, genom exempelvis Creativity for Fair Sex.

Projektet som kommer att pågå under hela 2023 har även börjat att planera för en konstutställning under hösten där elevernas kreativa statements mot “sexköp” och för Fair Sex kommer att ställas ut.

– RealStars bemöter genom detta projekt en oerhört viktig och ibland bortglömd fråga; hur man motverkar att unga blir framtida vuxna sexköpare. Drottningens stiftelse har som syfte att verka för en värld där alla barn får sina mest grundläggande behov uppfyllda – som till exempel att inte utsättas för sexuell exploatering. Vi välkomnar den här förebyggande insatsen och hoppas att den ska göra stor skillnad i många unga människors liv, och vara ett steg i att förhindra att sexuell exploatering sker redan från början, säger Therese von Blixen, verksamhetschef på Care About the Children.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>