Hem NYHETER Skara får utmärkelse för digital skolutveckling

Skara får utmärkelse för digital skolutveckling

Publicerat av: Redaktionen

Guldtrappan, som i år delas ut för fjärde gången, är en kvalitetsutmärkelse för skolhuvudmän som ligger i framkant när det gäller skolutveckling i en digital tid.

Utmärkelsen Guldtrappan delas ut till skolhuvudmän som arbetar framgångsrikt och långsiktigt utifrån styrdokumenten för elevers goda kunskaper, digitala kompetens och personliga utveckling i skolan.

Skara kommun började att digitalisera tidigt i skolan. Skara var bland de första kommunerna som införde en surfplatta/dator per elev på gymnasiet, men vi har det nu även i grundskolan. Idag är det långt ifrån alla kommuner som kan erbjuda det.

Pedagogerna har också fått utbildning att använda den digitala utrustningen på ett effektivt sätt och det är en tydlig signal att vi nu ska arbeta med digitalisering på alla plan. För eleverna innebär det de får lära sig digitala verktyg och blir på så sätt väl rustade för såväl nutid som framtid. Anders Vilhelmsson är IT-strateg på barn- och utbildningsförvaltningen och är den som har drivit digitaliseringsprocessen inom skolan.

Skaras framgångar bakom utmärkelsen

– Det är naturligtvis många faktorer som ligger till grund för att vi nu får utmärkelsen Guldtrappan.

Några av framgångsfaktorerna som jag ser är bland annat att det länge har funnits en politisk vilja, att Skara är en modern skolstad och att man därför tidigt satsat på digitala verktyg i skolan.

En annan framgångsfaktor är att skolledarna och pedagogerna fått utbildning i digitalisering och därefter jobbat på i verksamheten. Det största arbetet gör ju faktiskt pedagogerna.

Skara får utmärkelse för digital skolutveckling

Anders Vilhelmsson och Lotta Grönlund Plöen

Det är jätteroligt att vara en av sex kommuner i Sverige som får pris för digitaliseringsarbetet inom skolan och det är inte utan att man blir stolt över det fina arbete våra pedagoger och skolledare har gjort och gör för våra barn och unga i Skara kommun, säger IT-strateg Anders Vilhelmsson.

Nu fortsätter arbetet med digitalisering i Skara kommun. Barn- och utbildningsförvaltningen varvar digitala verktyg med traditionella för att på så sätt utbilda våra barn och unga, inte bara med den faktakunskap de behöver för framtiden, utan också i verktygen att söka kunskap.

– Det känns väldigt bra att få detta kvitto på att allt det arbete som skolor och pedagoger lagt ner är värdefullt och ger våra elever fördelar. Guldtrappan delas ut till de som framgångsrikt digitaliserat skolan, och det är väldigt roligt och spännande att Skara kommun fått denna utmärkelse. Anders Vilhelmssons driv och kunskap har varit extremt viktig för arbetet, säger Lotta Grönlund Plöen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Juryns motivering och utdelning

Skara, barn- och utbildningsnämnden: förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola

”En lång, enad och envis digitaliseringsresa visar nu på resultat inom skolhuvudmannens verksamheter. Både ledarskap och visioner har satts på prov. Satsningar på samtliga skolledare, med både teknik och ökad kompetens har bidragit till ett framgångsrikt lärande kopplat till digitala strategier. Resurscentret Stureplan är ett lovande initiativ.”

– Dessa skolhuvudmän visar en ny mognad i digitalisering, de visar att digitalisering är en långsiktig strukturerad process, men en som också kan accelereras. De visar att elevers digitala kompetens kan lyftas och skolans kompetens kan utvecklas med olika typer av lösningar, men alltid baserad på stark involvering av hela kedjan av beslutsfattare, lärare och elever, säger Peter Becker, stiftelsen DIU, ordförande i juryn för Guldtrappan.

– Mottagarna av Guldtrappan kan sporra andra skolhuvudmän att bli ännu bättre i sitt arbete med digitalisering. Och att lära av varandra är nödvändigt om alla huvudmän ska nå målen i regeringens nationella strategi för skolans digitalisering till år 2022. Vår gemensamma utgångspunkt i den processen är ökad likvärdighet för alla elever, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting (Skl).

Utmärkelsen kommer att utdelas på Framtidens lärande VÄST den 14-15 november i Trollhättan. De sex skolhuvudmännen kommer också att kunna stå värdar för Guldtrappe-studiebesök för att ge andra huvudmän möjlighet att studera upplägg och erfarenheter. De andra som mottagit utmärkelsen är: Alingsås kommun, Luleå kommun, Lärande i Sverige AB, Malmö Stad och Trollhättans stad.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>