Mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling
Hem UNDERSÖKNING Mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling

Mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling

Publicerat av: Redaktionen

Våra mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling.

Våra mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling.

Den får oss att känna oss mindre ensamma, speciellt unga vuxna. Det visar en undersökning om svenskarnas relation till sina mobiltelefoner som har utförs av YouGov.

– Det är tråkigt när vuxna klagar på att barn använder mobiler när så många får glädje av att vara online, säger Elza Dunkels som har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet.

Strax över hälften av de tillfrågade, 61 procent, uppgav att mobiltelefonen får dem att känna sig mindre ensamma. Ungefär lika många, 65 procent, anser också att deras mobil hjälper dem koppla av.

Internetforskaren Elza Dunkels är inte alls förvånad över siffrorna. Hon tar nyblivna mammor som ett exempel.

– Det kan vara en ensam tid i livet, men på nätet kan de prata med andra nyblivna föräldrar. De som är fysiskt bundna till en plats, kanske på grund av nedsatt rörelseförmåga, har också stor nytta av livet online, säger hon.

Mobiltelefoner är ett viktigt verktyg för avkoppling

Var femte svensk har under det senaste året blivit tillrättavisad för sitt mobilanvändande.

Samtidigt som mobilen spelar en viktig roll i våra liv upplever allt fler unga vuxna att de blir skuldbelagda. Undersökningen avslöjar att var femte svensk under det senaste året blivit tillsagd att lägga undan sin mobiltelefon.

Men, att bli tillrättavisad för sin mobilanvändning är något som främst verkar drabba den yngre delen av befolkningen. Bland de tillfrågade i gruppen 18-39 år var det istället en av tre som uppgav att de någon gång blivit tillrättavisade för sin mobilanvändning det senaste året.

– Skillnaden mellan äldre och yngre skulle kunna bero på att de som inte själva vuxit upp med en mobil inte förstår hur mycket av livet som idag sker därigenom. Det riskerar att bli en situation där vi skuldbelägger unga för att de vill hålla kontakten med sina vänner. Tvingar vi dem att koppla ner så lämnar vi dem också bortkopplade från en betydelsefull del av deras liv, säger Ida-Cecilia Musil, Content Manager på mobiloperatören Vimla.

Elza Dunkels anser att debatten om mobilanvändandet behöver nyanseras, och att generella begränsningar av skärmtid är överflödiga.

– Vi ska inte begränsa våra barns mobilanvändande. Det finns till exempel inga källor eller forskning som stödjer teorin om skärmtid. Det går inte att säga att; så många timmar ska ett barn använda mobilen för att må bra. Vissa mår bra av att använda sin mobil flera timmar och dagen, medan andra inte har samma behov, säger Elza Dunkels som har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet.

Hon tillägger också att det är viktigt att inte skuldbelägga barn och unga.

– Var neutral. Visa inte ditt missnöje kring ditt barns mobilanvändande. Om de till exempel skulle råka ut för något online är det viktigt att de känner sig trygga med att de kan prata om det med dig, eller någon annan vuxen, säger Elza Dunkels.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>