Skönbergaskolans satsning på skolmaten gav pris
Hem KOMMUNER Skönbergaskolans satsning på skolmaten gav pris

Skönbergaskolans satsning på skolmaten gav pris

Publicerat av: Redaktionen

Skönbergaskolan har tilldelats Hagdahlsakademins pris för Skolbarns matvanor 2023.

Priset är en bekräftelse på det måltidsprojekt som genomförs av skolan tillsammans med kommunens kostenhet.

I kommunens måltidsplan står bland annat att våra matgäster i förskola och skola ska erbjudas måltidspedagogik. Det innebär till exempel att vi ska ha genomtänkta arbetssätt gällande tillagning och matsvinn. Men lika viktigt är det att barnen ska kunna äta i en lugn matmiljö, få förståelse hur mat produceras och ur man gör bra val av livsmedel.

Skönbergaskolans satsning på skolmaten gav pris

Hagdahlsakademins pris och diplom

– Vi har startat ett måltidsprojekt med Skönbergaskolan och två förskolor, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun. Projektet har flera syften och två stora vinster som vi ser redan nu på Skönbergaskolan är att vi har skapat en lugnare matmiljö och som en följd av det har matsvinnet minskat. Projektet kommer att utvärderas under våren för att se om flera skolor och förskolor ska arbeta på det här sättet, avslutar Eva-Lott.

Skönbergaskolan har med projektet fått möjlighet att lägga ett större fokus på elevernas matsituation och på skolmaten. I samarbete med kostenheten har skolan till exempel haft temaveckor med fokus på grönsaker, för att locka eleverna att äta mer grönsaker och en mer varierad kost. Som en del i projektet har personalen erbjudits att äta fria pedagogiska luncher. Då äter personalen samma mat tillsammans med eleverna.

– När vi blev erbjudna att delta i projektet tackade vi ja direkt till att vara med, berättar Olle Andersson, rektor på Skönbergsskolan. Att vår personal erbjuds att äta kostnadsfritt tillsammans med eleverna gör att vi till exempel får en mycket lugnare miljö i matsalen, eleverna äter bättre och samtidigt får eleverna lära sig mer om mat.

– Att få ett pris för vårt måltidsprojekt är verkligen väldigt kul, fortsätter Olle. Vi mottog priset i Linköping och med på ceremonin var jag, Pernilla Hertzman och våra två elevrepresentanter Vilhem och Emy. Så förutom att både personal och elever gillar projektet och att alla nu tycker att skolmaten är något att se fram mot, har vi fått en vacker glasskulptur och ett diplom att pryda matsalen med, avslutar en nöjd Olle.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>