Sommarlovsbiljetten snart slut – guide till att köpa biljett för skolungdom inför hösten
Hem APPAR Sommarlovsbiljetten är snart slut – guide till att köpa biljett för skolungdom inför hösten

Sommarlovsbiljetten är snart slut – guide till att köpa biljett för skolungdom inför hösten

Publicerat av: Redaktionen

Den 27 augusti är sista dagen att åka på sommarlovsbiljetten.

Vilken biljett ska skolungdomar köpa för att åka med SL när hösten tar vid? Det reder vi ut här.

Sommarlovsbiljetten skickades ut i slutet av maj till länets ungdomar som är födda något av åren 2005 till 2011.
Sommarlovsbiljetten snart slut – guide till att köpa biljett för skolungdom inför hösten

När den slutar gälla 27 augusti finns flera alternativ för skolungdomar att köpa biljett och fortsätta åka med SL.

Nytt för i år är att det går att köpa våra biljetter för skolungdomar i appen och välja att ha dem som appbiljett (blippa med mobilen) eller på ett SL-kort. Självklart går det även att köpa biljett i en spärrkiosk eller i en butik som säljer SL-biljetter.

Här är en guide för vilken biljett man kan välja.

  • Skolbiljett via skolan? Komplettera med en fritidsbiljett.

Många ungdomar får en skolbiljett via skolan för att resa till och från skolan. Men den gäller måndag till fredag fram till klockan 19. Den som vill åka på andra tider kan välja att köpa enkelbiljetter om den reser vid enstaka tillfällen, eller köpa en fritidsbiljett för att åka mer regelbundet.

Fritidsbiljetten finns för både 90 och 120 dagar samt termin. Den gäller från klockan 16 på skoldagar och dygnet runt på helger och lovdagar. Det lönar sig ofta att köpa ”Fritidsbiljett 120 dagar” i stället för terminsbiljett. Startar man fritidsbiljetten den 28 augusti när sommarlovsbiljetten är slut så räcker den ända fram till och med 25 december 2023.

  • Behov att åka ofta men inte fått någon skolbiljett via skolan.

Kanske man behöver åka regelbundet på skoldagar även om man inte får en biljett av skolan. Då köper man en skolbiljett själv, den gäller måndag till fredag fram till klockan 19.

Behöver man inte åka på skoldagar utan vill åka efter skolan och på helger kan man köpa en fritidsbiljett. Den börjar gälla klockan 16 på vardagar och gäller dygnet runt på helger och lovdagar. Det går även att köpa både skolbiljett och fritidsbiljett (de överlappar då varandra med tre timmar). Det lönar sig ofta att köpa biljetterna för 120 dagar i stället för terminsbiljett. Startar man skolbiljetten eller fritidsbiljetten den 28 augusti när sommarlovsbiljetten är slut så räcker den ända fram till och med 25 december 2023.

  • Åker bara då och då.

För den som åker sällan kan det löna sig att köpa enkelbiljetter. Det kan till exempel vara om man har en skolbiljett men den hinner sluta gälla klockan 19 när man ska ta sig hem från en aktivitet någon dag i veckan. Då kan man köpa en enkelbiljett. Det nyaste sättet att göra det är att blippa sitt betalkort i biljettläsaren, för de ungdomar som har ett eget betalkort. För att få rabatt som ungdom väljer man rätt priskategori för betalkortet en dag i förväg på sl.se. Har man inget betalkort köper man i stället enkelbiljett i SL-appen, hos ett ombud eller i en spärrkiosk.

Fakta – SL:s tips till ungdomar som ska resa i höst

  1. Blippa med mobilen eller SL-kortet? Du väljer själv när du köper din periodbiljett i SL-appen. Men tänk på att du inte kan växla mellan de två sätten.
  2. Aktivera förlustgarantin. Bara om du gjort det kan kundtjänsten hjälpa dig om du tappar bort mobilen eller SL-kortet med att flytta över dina biljetter till en annan mobil eller ett nytt SL-kort.
  3. Upptäck allt som finns i SL-appen. Här kan du till exempel se om det är förseningar i trafiken eller chatta med SL:s trygghetscentral om du ser eller upplever något som känns otryggt i SL-trafiken.

Fullständig information om biljetter för skolungdomar under 20 år finns på sl.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>