Hem NYHETER Stort intresse för klimatrådslag i helgen

Stort intresse för klimatrådslag i helgen

Publicerat av: Redaktionen

Över hundra personer har anmält sig till klimatrådslaget Grön rättvis nystart som anordnas av Färnebo folkhögskola i samarbete med Jordens vännerKlimataktion och Klimatriksdagen nu i helgen den 8-9 augusti.

Det kommer att finnas möjlighet att delta antingen på skolan i Österfärnebo, via videolänk eller genom att samlas i mindre grupper i Stockholm, Umeå, Malmö och Göteborg och tillsammans ansluta till rådslaget.

Stort intresse för klimatrådslag i helgen

Några av talarna under rådslaget. Från vänster: Staffan Laestadius, Mariam Jallow Tholozan, Olivia Linander, Ekaterina Chertkovskaya, Monika Roll och Tomas Kåberger.

– Vi är otroligt glada över det stora intresset för rådslaget. Det visar att det finns ett sug efter att diskutera klimatpolitik och att många faktiskt vill bidra till lösningar på klimatkrisen, säger Lars Igeland, lärare på Färnebo folkhögskola och initiativtagare till rådslaget.

Green New Deal är ett klimatpolitiskt reformpaket för miljö och rättvisa som diskuteras i bland annat EU och i USA. Nu talas det alltmer om en svensk version av reformpaketet.

Det handlar om en genomgripande omställning till förnybar och demokratisk energi, social rättvisa och hållbart samhällsbyggande. Rådslaget Grön rättvis nystart arrangeras för att lyfta fram civilsamhällets synpunkter på en svensk version av en Green New Deal i spåren efter covid-19.

Coronapandemin har tvingat fram nya sätt att se på hur vi kan genomföra större arrangemang. Färnebo folkhögskola tillsammans med övriga arrangörer var tidiga med att tänka nytt kring hur rådslaget skulle kunna genomföras trots reserestriktioner och förbud mot större folksamlingar. Det kommer därför att finnas möjlighet att delta antingen på skolan i Österfärnebo, via videolänk eller genom att samlas i mindre grupper i Stockholm, Umeå, Malmö och Göteborg och tillsammans ansluta till det späckade programmet.

– Rådslaget begränsas inte av att vi inte får samlas många på samma plats. Det känns spännande att vi har lyckats få ihop flera lokala träffar runt om i landet som kommer att följa rådslaget virtuellt parallellt med egna lokala diskussioner, säger Lars Igeland.

De fyra lokala träffarna kommer att anordnas i Solidaritetshuset i Stockholm, i kollektivhuset Stacken i Bergsjön, Göteborg, i Sofielunds kollektivhus i Malmö samt på Kafé Kullar och Klang i Vännförsbäck, Umeå. Dessutom kommer två konserter äga rum lokalt och sändas så att övriga deltagare kan se dem. Bycycle Beats spelar i Stockholm, medan Glitterfittan har en konsert i Göteborg.

Programmet bjuder på en stor bredd med talare från både akademin och civilsamhället. Exempelvis deltar Olivia Linander, folkbildare och klimatkämpe, Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH, och Mariam Jallow Tholozan, Grönt initiativ Järva.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>