Straff skärps för den som trakasserar rektorer
Hem SÄKERHET Straff skärps för dom som trakasserar rektorer

Straff skärps för dom som trakasserar rektorer

Publicerat av: Redaktionen

I dag lägger regeringen fram ett lagförslag om att stärka det straffrättsliga skyddet för flera samhällsviktiga yrkesgrupper, däribland rektorer.

I skolledarenkäten 2022 framgick att hälften av skolledarna har utsatts för hot av vårdnadshavare.

Ett starkare skydd för rektorer är något Sveriges Skolledare arbetat länge för.

– Det är ett mycket välkommet lagförslag som uppmärksammar att den som tar ansvar för det viktigaste vi har, våra barn och elever, ska kunna utföra sitt uppdrag med samhällets fulla stöd.

-Hot, våld eller trakasserier mot en rektor är inte bara ett angrepp mot hen som person, utan också ett angrepp mot en samhällsnyttig verksamhet. Det här lagförslaget bekräftar vår viktiga roll, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Straff skärps för den som trakasserar rektorer

Matz Nilsson, Ann-Charlotte Gavelin Rydman

För ett år sedan tog regeringen emot betänkandet ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner”. Utredningen undersökte bland annat hur utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner – så som rektorer – kan få ett förstärkt straffrättsligt skydd mot brott.

Lagförslaget ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner” läggs fram idag och föreslår att de två nya brotten våld eller hot respektive förgripelse mot utövare av viss samhällsnyttig funktion ska införas.

Dessutom innebär även lagförslaget att det ska bli brottsligt att hindra personal från att utföra sitt jobb.

– Regeringen har lyssnat på oss. Den här frågan är otroligt viktig för våra medlemmar. Vi har sett att säkerhetssituationen försämrats på senare tid och det är allvarligt för såväl de enskilda rektorerna som för hela skolväsendet. Även om arbetsgivaren har ett stort ansvar att motverka ohälsa hos arbetstagarna har det uppenbarligen inte varit tillräckligt, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

I skolledarenkäten 2022 framgår att hälften av skolledarna har utsatts för hot av vårdnadshavare. Fem procent av skolledarna svarar dessutom att de utsatts för regelrätt våld av vårdnadshavare.

Sveriges Skolledare är ett yrkes- och fackförbund för alla chefer och ledare inom utbildning. Sveriges Skolledare organiserar ca 17 000 medlemmar från förskola till högskola och är Sacos största chefsförbund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>