Hem NYHETER Succé för Tekniska museets skolprojekt i Stockholm

Succé för Tekniska museets skolprojekt i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

År 2035 kommer det att saknas omkring 75 000 teknikutbildade i Sverige.

Kan en rosa minibuss med pedagoger, robotar och kretskort ändra på den saken?

Det är i varje fall förhoppningen på sikt. På kort tid har Maker Tour – Programmering i skolan blivit en succé bland elever och lärare. Nu kan projektet vinna utmärkelsen ”Årets samhällsbyggare”.

”Genom initiativet vill vi stärka den digitala och tekniska kompetensen hos mellanstadieelever i utsatta områden i Stockholm. Sedan vi satte igång i full skala i höstas har över 1500 elever och drygt 200 lärare hunnit delta”, säger Maria Olsson, Projektledare för Maker Tour på Tekniska museet.

Kostnadsfri utbildning i programmering

Succé för Tekniska museets skolprojekt i Stockholm

Maker Tour – Programmering i skolan vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm. Tekniska museets pedagoger besöker klasserna och lär ut, inspirerar och stärker den digitala kompetensen hos både elever och lärare, helt kostnadsfritt.

Det tre veckor långa utbildningspaketet innehåller lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, samt gratis lovverksamhet.

”Idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver utbildas inom teknik – från alla grupper i samhället. Genom projektet vill vi ge fler barn och unga möjlighet att upptäcka glädjen i teknik, programmering och innovation – även utanför museets väggar”, berättar Peter Skogh, Museidirektör för Tekniska museet.

Förutom en strykande åtgång på utbildningsplatserna har projektet möjlighet att vinna utmärkelsen ”Årets samhällsbyggare” på Stora Samhällsgalan som går av stapeln på Cirkus 16 maj. Maker Tour – Programmering i skolan är finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt och pågår mellan 2017 och 2020.

Fakta: Tekniska museet och makeraktiviteter

Makerrörelsen är en social rörelse som har sina rötter i en lång hantverkstradition. Makers är intresserade amatörer, entusiaster och studenter som förenas i den skapande processen. Rörelsen är idag global och makermässor anordnas regelbundet runtom i världen. Det finns också fasta platser där makers träffas, delar kunskap och arbetar ihop. Tekniska museet har arbetat länge med makeraktiviteter i verksamheten och idag bedrivs flera projekt inom ramen för Maker Tour. Gemensamt är att de syftar till att stimulera barn och unga till kreativitet, skapande och teknisk kunskap. Läs mer om Maker Tour – Programmering i skolan på vår hemsida: https://www.tekniskamuseet.se/skola/maker-tour-programmering-i-skolan/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>