Ny topplista! Hästägarna favorithundar!
Hem EFTER PLUGGET Ny topplista! Hästägarna favorithundar!

Ny topplista! Hästägarna favorithundar!

Publicerat av: Redaktionen

En mysig stallhund förhöjer trivseln i stallet och gillar ofta att strosa runt i stallgången.

Blandrashundar är de mest populära vovvarna i stallet och leder tio-i-toppligan med flera svanslängder.

Den klassiska stallhunden Jack Russell har trillat ned på listan och i stället klättrar labrador och Bordercollie. Det visar stallhundarnas topplista från Agria Djurförsäkring.

– En härlig stallhund klarar sig bäst med egenskaper som snäll, tillgiven och lydig. I stallet kommer hästarna i första hand och hunden får många gånger foga sig. Det gäller att välja en ras eller individ som varken har för mycket vakt eller jakt i sig, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.

Agria har undersökt vilka hundraser som är mest populära bland hästägare. Sedan den senaste topplistan 2016 har det skett en del förändringar. I toppen har labrador och bordercollie klättrat närmare den orubbliga ettan, blandrashunden. Däremot trillar chihuahua och rottweiler ur topp-tio-listan och ersätts med Australien Shepard och fransk bulldogg.

Hästägarnas favorithundar 2022:

  1. Ny topplista! Hästägarna favorithundar!Blandras
  2. Labrador
  3. Border Collie
  4. Jack Russell Terrier
  5. Schäfer
  6. Golden Retriever
  7. Dansk-svensk gårdshund
  8. Tax
  9. Australien Shepard
  10. Fransk Bulldogg

Risker i stallet
Stallet är en spännande miljö för hundar med hästbajs, katter och framför allt stora hästar. Här gäller det att hålla ett öga på riskerna som lurar.

Väldresserad eller kopplad?
De flesta hundar som hör hemma på gården har lärt sig stallets spelregler. Trots det kan det hända att lösspringande hundar skadas om hundens jaktinstinkt vaknar och hästarna blir villebråd. Likaså gäller det för vallhunden som vill vara hjälpsam och samla flocken.

– För att undvika olycksrisken är en riktigt lydig hund det bästa alternativet, annars är det bättre att hålla den kopplad. Ett tips är att ställa en korg i en trygg hörna i stallet med god utsikt där hunden kan trivas, säger Patrik Olsson.

Äta hästbajs?
Större mängder av hästbajs kan ge mag- och tarmstörningar hos hundar, försök därför att undvika att den äter hästbajs. Om hästen dessutom nyligen är avmaskad som kan hunden bli dålig. Kontakta veterinären om du misstänker att hunden blivit dålig av att äta hästbajs.

Smaka på hovrester?
När hovslagaren är på besök gillar många hundar att sno åt hovrester. Det är ofarligt under förutsättning att all söm är borttagen.

Se upp för råttgift
– En del hundar får i sig råttgiftet direkt, men de kan också påverkas om de fångar möss eller råttor som i sin tur fått i sig giftet, säger Patrik Olsson.

Råttgift kan vara olika farligt beroende på vilken sorts gift det handlar om. Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera och kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan vara livshotande. Kontakta en veterinär om du misstänker att hunden fått i sig råttgift.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>