Hem NYHETER Tecknade avtal för Polyglutt efter demokonto

Tecknade avtal för Polyglutt efter demokonto

Publicerat av: Redaktionen

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm har, efter att ha haft ett demokonto för Polyglutt, tecknat avtal för fyra av sina förskolor.

Sammanlagt 250 barn på förskolorna Örnberget, Flyttfågeln, Grågåsen och Sjöberget kommer nu få tillgång till tjänsten.

Vi har pratat med Nina Arwidson, pedagogisk utvecklare i norra förskoleområdet, om varför de blev nyfikna på Polyglutt och varför de valde att fortsätta använda tjänsten.

Hur kommer det sig att ni tecknade ett demokonto för Polyglutt?
Vi fick information och tips från en förälder som hade sett, läst eller hört talas om Polyglutt.

Vad gjorde er nyfikna på tjänsten?
Tecknade avtal för Polyglutt efter demokontoMöjlighet att läsa bilderböcker och visa dem stort på väggen. Det ger alla barn en upplevelse av boken utan att behöva konkurrera om platserna närmast den vuxne eller att få se bilden upp och ner som det ofta blir för barn när man sitter i en cirkel och den vuxna har boken framför sig för att kunna läsa texten. Dessutom har vi pedagoger som inte har svenska som sitt första språk som upplever att de kan genomföra en bra lässtund då appen kan ”läsa” boken.

Hur har ni arbetat med Polyglutt?
Vi har läst flera böcker under dagen, dels vid vilostunden, men även när barnen har efterfrågat läsning. Vi ser Polyglutt som ett bra komplement till våra vanliga bilderböcker och våra biblioteksbesök. Vi har varit flera pedagoger som provat demokontot och alla önskade att få fortsätta med Polyglutt. På en avdelning ”läser” även barnen själva på plattan när de vill.

Har ni lyssnat på andra språk?
Inte ännu men vi kommer att använda det då vi inom enheten har barn med flera språk som tränar på svenska. Jag tänker också att det kan vara spännande för alla att få höra en bok man läst många gånger uppläst på ett annat språk, det ger boken fler dimensioner och en upplevelse av språk.

Hur ofta har ni använt tjänsten?
Dagligen.

Vilken nytta tycker ni att Polyglutt har gett er?
Alla barn kan se och uppleva bilderna samtidigt då vi visar boken på storbild med hjälp av projektor. Att ha tillgång till en mångfald av högkvalitativa barnböcker är en annan fördel. Eftersom böckerna är digitala riskerar de inte att gå sönder, få revor i pappret, som lätt kan uppstå när småbarn läser väldigt nära på egenhand.

Hur har barnen tyckt att det har varit att använda Polyglutt?
De uppskattar att få välja bok, att det finns roliga böcker med rim och att alla kan se bilden samtidigt. De sitter längre och är mer koncentrerade än när vi ska samsas runt en bilderbok.

Skulle ni rekommendera andra att använda Polyglutt och i så fall varför?
Jag har redan rekommenderat tjänsten och att det finns möjlighet att få böcker uppläst på flera språk. Jag möter ibland en del pedagogiska utvecklare som jobbar inom staden och vi pratade om begreppet digitalitet i relation till förskolan och då nämnde jag Polyglutt som ett bra exempel på hur man kan använda ett digitalt hjälpmedel som kompletterar vår ”analoga” bokhylla.

Vad gjorde att ni efter demokontot ville teckna ett avtal för att fortsätta använda Polyglutt?
Allt som jag nämnt ovan bidrog till att vi ville teckna ett avtal. Vi funderade även över hur mycket det skulle kosta att köpa in böckerna i bokform till alla avdelningar på våra fyra förskolor och satte det i relation till kostnaden för appen på ett år/barn.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>