Hem NYHETER Skolköket och frånvarosystemet kopplas ihop – Globala gymnasiet först ut med att testa nytt måltidsoptimeringssystem

Skolköket och frånvarosystemet kopplas ihop – Globala gymnasiet först ut med att testa nytt måltidsoptimeringssystem

Publicerat av: Redaktionen

Skolorna kan göra betydande ekonomiska och miljömässiga vinster genom att ge skolköken exaktare underlag för hur många portioner som ska lagas till lunchen.

Globala gymnasiet på Södermalm är först ut med att testa ett nytt måltidsoptimeringssystem där de senaste uppgifterna från skolans system för frånvarorapportering blir tillgängliga för skolkökspersonalen redan tidigt på morgonen.

Hur många portioner med skollunch ska vi göra idag? Den frågan ställer man sig i många skolkök varje dag. Att hitta fram till den exakta siffran är inte alltid lätt. Men en viktig nyckel till att kunna producera ett så exakt antal portioner som möjligt finns i skolornas frånvarorapporteringssystem där all sjukfrånvaro registreras.

Nu är den första utvärderingsrapport klar efter pilottestet av ett nytt måltidsoptimeringssystem på Globala gymnasiet. Pilottestet drivs av Stockholms stad avdelning för digital utveckling i samarbete med gymnasieavdelningen. Syftet är att bedöma om måltidsoptimeringssystemet kan vara en modell för breddinförande i stadens skolor.

Skolköket och frånvarosystemet kopplas ihop – Globala gymnasiet först ut med att testa nytt måltidsoptimeringssystem

Sandra Rådberg och David Liebe på Globala gymnasiet.

Utvärderingsrapporten visar att Stockholms stads skolor kan göra betydande ekonomiska och miljömässiga vinster genom en effektiviserad användning av sina frånvarorapporteringssystem i beräkningen av antalet skollunchportioner, pengar som istället kan läggas på exempelvis ytterligare råvaruinköp.

En minskad överproduktion skulle också innebära ett minskat miljöavtryck motsvarande 850 ton CO2-utsläpp årligen, enligt rapporten.

Det enda som behövs är en bra koppling mellan skolornas frånvarorapporteringssystem och skolköken som gör det enklare att beräkna hur många skollunchportioner som ska lagas.

Globala gymnasiet testade måltidsoptimeringssystemet i december förra året. It-delen i systemet är enkel och okomplicerad att införa. Den enskilt viktigaste åtgärden i måltidsoptimeringen har inget med it att göra överhuvudtaget. Det handlar istället om att tidigarelägga frånvarorapporteringen för att göra informationen mer användbar för skolkökspersonalen som när de förbereder dagens skollunch.

I samband med testerna beslutade skolan att alla som blivit sjuka och stannat hemma måste sjukanmäla sig senast klockan halv nio på morgonen. På Globala gymnasiet hade man tidigare kunnat sjukanmäla sig under hela förmiddagen. Med ens blev informationen i frånvarorapporteringssystemet mycket mer användbar för skolkökspersonalen när de beräknade hur många lunchportioner som skulle serveras senare under dagen.

Omläggningen gick smärtfritt, men krävde en del förberedelser och informationsinsatser till eleverna, berättar Sandra Rådberg, administrativ gruppchef på Globala gymnasiet.

– Vi var tydliga med att omläggningen var en viktig del i skolans miljöarbete.

Globala gymnasiet ligger långt fram när det gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. Skolan serverar exempelvis enbart vegetariska skolluncher. Och även innan testet med måltidsoptimering slängdes väldigt lite mat på skolan. Om man lagar för många portioner tas maten alltid omhand på ett sätt så att den användas i andra maträtter senare, berättar kökschefen David Liebe.

– Den största fördelen med den tidigarelagda frånvarorapporteringen för vår del är att vi inte längre behöver lägga lika mycket tid på att förbereda luncher till elever med specialkost eftersom vi redan på morgonen kan se vilka elever som borta, säger han.

I system måltidsoptimering ingår också att skolan får en detaljerad veckostatistik på vad det minskade matsvinnet innebär miljömässigt och ekonomiskt, en funktion som Sandra Rådberg anser varit till stor nytta.

– Det gjorde att vi fick konkreta siffror på det miljöarbete som vi gör på skolan, säger hon.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>