Melker 8, gör som Digitaliseringsministern – uppgraderar till superproteser när etikmaskinen utmanar med etiskt dilemma.
Digitalisering, automatisering, AI – I flera år har frågor kring ny digital teknik dominerat i Almedalen. Nytt för i år är att etiken blivit hett samtalsämne.
Av årets seminarier handlade drygt 500 (av totalt 4000) om digitalisering. Tekniska museets seminarium Etikmaskinen lyftes fram som ett av de bästa seminarierna på IT & Telekomföretagens lista.
Tekniska museet lyckades tränga igenom Almedalsbruset 2018 med sin analoga etikmaskin som utmanade besökarna i kluriga etiska frågor kring ny teknik. Mobiliteten i Etikmaskinen är också en viktig del i arbetet som museet driver – att verka som museum utan väggar.
Den spektakulära maskinen och crewet runt möttes av idel kärlek och fantastiska samtal med ett tvärsnitt av Sverige.En nöjd besökare skrev på sin Instagram att Tekniska museets etikmaskin var fantastisk, kanske det bästa i hela Almedalen.
Det var många besökare som ville vara med i samtalet – barn och unga, sjuksköterskor och jurister, forskare och beslutsfattare. Flera ministrar och riksdagsledamöter från olika partier tog chansen. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, digitaliseringsminister Peter Eriksson, Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson var några av dem som avsatte en stund av sin dyrbara Almedalstid för att bli etikprövade.
Det gick till så att de fick slumpa fram ett etiskt dilemma genom att snurra på maskinens gul-lila hjul och sedan reflektera över dilemma kopplat till områden som genetik, AI och enhancements. Etikprövningen avslutades med att en efter en fick lämna sitt avtryck med en sticker på en JA/NEJ-skala där de också kunde se hur andra svarat.
”Det är viktigt att vi har en diskussion kring tekniken och hur vi ansvarsfullt hanterar den”säger Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke som var först ut med att låta sig etikprövas i Etikmaskinen.
”Jag tror mycket på tekniken som en viktig utvecklingsfaktor även om vi lämnar ifrån oss mycket makt” säger Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson.
Etikmaskinen är en prototyp som har producerats av Tekniska museet i samarbete med Riksantikvarieämbetets utställningsenhet i Visby som arbetar med utveckling av utställningsmediet. En förhoppning är att den ska inspirera museisektorn till samtal kring kluriga frågor på avväpnande sätt. Det analoga greppet – snurra på hjulet och fundera över ett etiskt dilemma är lätt att överblicka. Men en till synes enkel fråga kan efter en stunds reflexion visa sig mer komplex. För vem har makten över programmeringen och hanteringen av data hos en robotdomare eller AI-läkare. Hur regleras hanteringen av min personliga data? Och om jag editerar mitt DNA, vad bidrar jag då till på lång sikt? Vad betyder mina val för en allt mer automatiserad och digitaliserad värld? Om jag avstår att välja – är det också ett val?
Hur vill vi leva i framtiden? – etiska dilemman kring etik och ny teknik var också temat för det seminarium som Tekniska museet höll på Gotlands museum under Almedalsveckan. Med en frågeställning kopplat till digitalisering och framtid intogs Bildstenshallen fylld med just bildstenar. Under en timme delades frågeställningar kopplat till ämnet med 80 intresserade åhörare och experter från regeringens Life Science-samordnare och Vinnova, Jenni Nordborg, Statens medicinsketiska råd Kjell Asplund, och Institutet för framtidsstudier Karim Jebari.
”Det är viktigt att juridiken och beslutsfattare hänger med så att inte tekniken springer ifrån” säger en av experterna, Jenni Nordborg.
Alla deltagare fick också testa etikmaskinen. Och vilken energi, vilket sorl i rummet när bland annat DNA-test och enhancements diskuterades.
“Vi märker att frågorna är relevanta för många och leder till fantastiska samtal om framtiden som innefattar både tillit, förhoppningar, rädsla och skepsis” säger Magdalena Tafvelin Heldner, projektledare och intendent på Tekniska museet
Seminariet avslutades av Tekniska museets och Arbetets museums respektive museidirektörer som presenterade samarbetet kring kommande utställningar som inbjuder till ett demokratiskt samtal. Hösten 2019 öppnar Tekniska museet en utställning om vilken framtid vi vill leva i och vad som händer när tekniken kommer in i våra kroppar och tvingar oss att förhandla och omförhandla gränsen för det mänskliga. Förutom fysiska utställningar kommer också en turnerande version att tas fram. Kanske kommer Etikmaskinen vara med och ta tempen i frågor om ny teknik och etik där just du bor!