SOS Barnbyar lanserar 101 Barnsliga Rättigheter – en bok om barns rätt att få vara barn
Hem NYHETER SOS Barnbyar lanserar boken 101 Barnsliga Rättigheter – en bok om barns rätt att få vara barn

SOS Barnbyar lanserar boken 101 Barnsliga Rättigheter – en bok om barns rätt att få vara barn

Publicerat av: Redaktionen

SOS Barnbyar lanserar boken “101 Barnsliga Rättigheter” som uppmärksammar alla barns rätt att få vara just barn.

Boken innehåller 101 lekfulla exempel som vittnar om en trygg uppväxt, som att få gräsfläckar på knäna eller att få bli buren när man är trött – något som inte är en självklarhet för alla barn.

Boken riktar sig till vuxna för att stärka alla barns status genom att tydliggöra att även de är rättighetsbärare.

SOS Barnbyar lanserar 101 Barnsliga Rättigheter – en bok om barns rätt att få vara barnSedan 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention svensk lag, den innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn och syftar till att säkerställa att dessa tillgodoses. SOS Barnbyar lanserar nu boken 101 Barnsliga Rättigheter som illustrerar resultatet av när barns rättigheter är tillgodosedda. De Barnsliga Rättigheterna bottnar i barnkonventionens artiklar och boken är utformad med lekfulla illustrationer samt små berättelser på barnens nivå som sätter de Barnsliga Rättigheterna i ett sammanhang.

Bokens syfte är att visa på alla de barnsligheter som kan få utrymme när barns rättigheter är uppfyllda. För det är bara i en trygg barndom som det barnsliga kan få ta plats.

En trygg uppväxt är dock långt ifrån en självklarhet för alla barn världen över. Idag riskerar 1 av 10 barn att växa upp utan sin familj, övergivna och försummade eller tvingade att leva under svåra förhållanden, utan det stöd de behöver. Effekterna av detta blir ofta livslånga och skapar en ond cirkel som upprepar sig i generation efter generation.

– ”101 Barnsliga Rättigheter” tar upp allt det som gör barndomen så underbar och det fantastiska som kan hända när barn får sina rättigheter uppfyllda, men det är långt ifrån en verklighet för alla barn idag. Boken är här för att uppmärksamma SOS Barnbyars arbete med att skapa trygghet för barn, det som i slutändan handlar om att ge dem rätten till att vara just barn, säger Anna Ernestam, generalsekreterare på SOS Barnbyar.

SOS Barnbyar arbetar för alla barns rätt till en trygg uppväxt. Varje Barnslig Rättighet i boken grundar sig i barnkonventionen och de verksamheter som SOS Barnbyar bedriver för att förverkliga den, exempelvis genom deras familjestärkande program och globala familjeliknande omsorg – barnbyarna.

Stöd SOS Barnbyars arbete

101 Barnsliga Rättigheter finns tillgänglig att köpa på SOS Barnbyars hemsida och överskottet för varje sålt exemplar går oavkortat till SOS Barnbyar och deras arbete. Boken finns också tillgänglig i Akademibokhandelns butiker och på deras hemsida, samt även via Apotea.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>