Hem NYHETER Skolbibliotek i världsklass 2017

Skolbibliotek i världsklass 2017

Publicerat av: Redaktionen

2017 tar sex skolor i Lund hem utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass, nämligen:

Backaskolan, Fäladsgården, Fäladsskolan, Katedralskolan, Polhemsskolan och Spyken.

Att skolbiblioteket ska vara en tydlig del av skolans pedagogiska vision, stärka elevernas läs- och kommunikationsförmåga, erbjuda stöd till enskilda och grupper i deras lärprocesser är bara några av kriterierna som måste uppfyllas för att kunna kalla sig ett skolbibliotek i världsklass.

Skolbibliotek i världsklass 2017

Bibliotekarierna Caroline Fajte och Pontus Degrell, Katedralskolan

Viktigast är skolbibliotekarien som ska inspirera till läsning och hjälpa elever med verktyg för källkritik, informationssökning och digitala lärresurser.

– Utmärkelsen är erkännande för vårt pågående utvecklingsarbete med styrdokumenten, säger Pontus Degrell, bibliotekarie på Katedralskolan i Lund. Vi i bibliotekspersonalen siktar på att vara medpedagoger och att samarbeta med lärarna för att nå eleverna på bästa vis.

Både bibliotekarier, biblioteksassistent och IT-resurser arbetar tillsammans för att få ett helhetsgrepp kring det digitala lärandet.

DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, delar ut priset varje år och syftet är att lyfta skolbiblioteken och synliggöra deras viktiga funktion. Det är verksamheten och skolbibliotekspersonalens kompetens som belönas. Nytt i årets ansökningar är att det finns en tydlig koppling mellan skolbibliotekens läsfrämjande arbete och arbetet med medie- och kommunikationskunnighet. Nytt är också hänvisningar till HBTQ samt Skolverkets utbildningsmoduler.

FAKTA kriterierna i bedömningsarbetet Ett skolbibliotek i världsklass:

  • är en tydlig del av skolans pedagogiska vision.
  • samverkar med skolledning och övrig pedagogisk personal kring elevernas lärande.
  • stärker elevernas läs- och kommunikationsförmåga i en vidgad textvärld.
  • stärker elevernas digitala kompetens med fokus på informationsfärdigheter och förståelse för informationssökningsprocesser och sociala medier.
  • erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras lärprocesser.
  • har överblick över lärresurser och ger stöd till lärare och elever i deras litteratur- och medieanvändning.

Ett skolbibliotek i världsklass har skolbibliotekarier som:

  • är effektiva inspiratörer för att öka läsfärdigheten hos eleverna
  • ger eleverna verktyg för källkritik
  • lär eleverna navigera i informationsflödet och hantera sin digitala identitet
  • är navet i den digitala kunskapsskolan

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>