Hem NYHETER De ska bygga nästa generations programmerbara nätverk

De ska bygga nästa generations programmerbara nätverk

Publicerat av: Redaktionen

​Det finns utvecklingspotential inom många områden med programmerbara nätverk, som exempelvis bättre prestanda, ökad kontroll över nätverket och förbättrad säkerhet.

Nu startar ett nytt projekt vid Karlstads universitet där forskare i datavetenskap tillsammans med IT-bolaget Red Hat ska ta fram nya lösningar för programmerbara nätverk baserade på öppen programvara.

Programmerbara nätverk innebär att utvecklare kan skriva program som behandlar alla datapaket som skickas över nätverket i realtid. Dessa program kan till exempel analysera datatrafiken för att fördela belastningen mellan olika servrar men även för att skydda nätverket mot angrepp.

De ska bygga nästa generations programmerbara nätverk

Tre av projektdeltagarna: Anna Brunström, professor i datavetenskap, Toke Høiland-Jørgensen, Principal Software Engineer på Red Hat och Per Hurtig, docent i datavetenskap.

– Med programmerbara nätverk öppnas näten upp för innovation och det blir möjligt att snabbt lägga till ny funktionalitet som kan förbättra prestandan och göra näten mer pålitliga, effektiva och säkra, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstad universitet och projektledare för det nya projektet.

Det öppnar upp många intressanta forskningsfrågor och är också väldigt intressant för industrin.

Att starta upp ett projekt tillsammans med Red Hat Research kring hur dessa tekniker kan utnyttjas i Linux känns naturligtvis väldigt roligt och spännande.

Red Hat är ett av de drivande företagen bakom nätverksstacken i Linux och samarbetet ger möjlighet till att förutom intressanta forskningsresultat få ett stort praktiskt genomslag för resultaten.

– Vi på Red Hat vill att Linux ska bli framtidens plattform för programmerbara nätverk och tycker att ett samarbete med Karlstads universitet är ett bra sätt att koppla forskningen inom området med utvecklingen inom Linuxmiljön, säger Toke Høiland-Jørgensen, Principal Software Engineer på Red Hat och alumn vid Karlstads universitet.

Fokus på definition, utformning och implementation

Projektet, Building the next generation of programmable networking – powered by Linux”, kommer bland annat att fokusera på hur programmerbara nätverk kan definieras, utformas, samt implementeras. I arbetet ingår också att utveckla och utvärdera nya arkitekturer och mekanismer för att tillhandahålla ett sammanhängande och omfattande stöd för programmerbara nätverk i Linux som är världens mest använda operativsystem och används för datorer, telefoner och tv-apparater.

Det treåriga projektet ska producera vetenskapliga publikationer av hög kvalitet och programvarubidrag för Linux-kärnan och andra relevanta projekt med öppen källkod. Resultaten kommer att göras tillgängliga som öppna publikationer, öppen programvara och öppen data. Budgeten är 345 000 Euro.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>