Skolor i Stockholm deltar i Sveriges första goIT-program.
Under gårdagen, 20e april, presenterade TCS (Tata Consultancy Services) ett gemensamt pro bono-initiativ tillsammans med Rinkebyskolan och Stockholm Science and Innivasion School.
Syftet är att öka intresset för tekniska utbildningar och framtida karriärer hos ungdomar.
Det globala behovet av IT-kompetens har ökat under det senaste årtiondet men antalet studenter som tar examen från IT-relaterade utbildningar har inte hållit samma takt. För första gången implementeras därför goIT i Sverige tillsammans med Rinkebyskolan och SSIS. Det är ett informationsprogram som startade i USA för teknikstudenter och går ut på att skolorna engagerar sina elever i lag som får ta sig an olika programmeringsutmaningar. Till sin hjälp har eleverna expertmentorer från TCS, som lär studenterna grunder i programmering med smarta robotar. Robotarna
ska exempelvis programmeras för att röra sig, undvika objekt, följa linjer och identifiera färger.
Kommer gagna Sveriges konkurrenskraft
– Vi hoppas kunna inspirera unga personer till att få upp ögonen för vad teknikens värld har
att erbjuda. Genom praktisk träning och med expertmentorer vill vi
uppmana nästa generations IT-proffs, samt väcka intresse för utbildningar och framtida karriär inom STEM-området, det vill säga forskning, teknik, ingenjörskap och matematik. VI ser att detta på lång sikt kommer att gagna Sveriges konkurrenskraft och är därför glada över att kunna
bidra, säger Amit Bajaj, chef över norra Europa på TCS.
Skolornas inställning
På Rinkebyskolan är de exalterade över projektet.
– Vi ser det här som ett perfekt sätt att förbereda studenter för en framtid inom teknik, säger Ulrika Nimstrand, internationell koordinator i entreprenörskap på Rinkebyskolan.
Studenterna får genom projektet kunskaper inom kritiskt tänkande och problemlösning genom att lösa designutmaningar under inlärningsmomenten. goIT-programmet inkluderar informations-workshops, teknikträningar och lärarkurser, och dess sista utmaning äger rum i maj.
– Att arbeta med experter ökar motivationen, vidgar perspektiven och väcker nyfikenhet. Vi är övertygade om att initiativet även kommer att hjälpa studenter att uppskatta vikten av entreprenörskap, innovation och ledarskap, säger Patrick Vestberg, rektor på SSIS.