Hem NYHETER Ungdomars åsikter under Lupp!

Ungdomars åsikter under Lupp!

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten genomförs ungdomsundersökningen Lupp 2020 (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) i nio av Göteborgsregionens kommuner.

Frågorna i enkäten avser att skapa en helhetsbild av ungas situation.

Det handlar om allt från skola, fritid och inflytande till trygghet, hälsa, arbete och framtid. Utgångspunkten är att beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga och ungas egna erfarenheter.


Vad är Lupp?

Lupp är en nationell undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som kommuner, stadsdelar eller regioner kan genomföra för att få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och åsikter.

Hur och när görs Lupp?

Ungdomars åsikter under Lupp!

Frågorna i Lupp-undersökningen handlar om allt från skola, fritid och inflytande till trygghet, hälsa, arbete och framtid.

Lupp 2020 genomförs i kommunerna Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund och Tjörn under oktober och november.

Undersökningen riktar sig till ungdomar som går i årskurs 8 eller andra året på gymnasiet.

Majoriteten av ungdomarna kommer att göra undersökningen under lektionstid.

De som inte går i gymnasiet, eller studerar i en annan kommun än de bor i, kan få undersökningen hemskickad om skolan som de går i inte deltar i Lupp-genomförandet.


Varför är Lupp en viktig undersökning?

För att kunna stärka det ungdomspolitiska arbetet och utveckla kommunens verksamheter i rätt riktning behövs aktuell kunskap om ungas åsikter, vanor, hälsa och erfarenheter. För att få ett så pålitligt resultat som möjligt krävs att ungdomarna svarar på enkäten. Här spelar föräldrar och lärare en viktig roll i att uppmuntra ungdomarna att delta i undersökningen. Ungdomarnas svar är helt anonyma.

– Lupp stärker kommunernas möjligheter att jobba med barns och ungdomars rättigheter, vilket ju är extra aktuellt nu när FN:s barnkonvention blivit lag i Sverige, säger Åsa Nilsson, analytiker vid Göteborgsregionen, FoU i Väst och regional samordnare av Lupp 2020.


Vad ska Lupp-resultaten bidra till? 

En styrka med undersökningen är att resultaten kan användas som ett gemensamt kunskapsunderlag i kommunens verksamheter, över förvaltningsgränserna. Detta stärker förutsättningarna för ett samordnat utvecklingsarbete i kommunen. Resultaten från Lupp kan på olika sätt användas som avstamp i en dialog mellan kommunens unga invånare och kommunens tjänstepersoner och politiker.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>