Hem NYHETER Är du kökets hjälte och vår nästa Resterkock?

Är du kökets hjälte och vår nästa Resterkock?

Publicerat av: Redaktionen

Tisdagen den 29 september är det matsvinnets och återvinningens dag!

En dag då vi firar och uppmärksammar återvinningens och återbrukets stora miljövinster.

Är du kökets hjälte och vår nästa Resterkock?

Malin Broman är en av domarna i årets Resterkocken-tävling

Det är med andra ord den perfekta dagen att bjuda in kommunens skolor och elever till den årligt återkommande mattävlingen Resterkocken.

Denna tävling inspirerar och uppmuntrar barn och unga till kreativa sätt att ta tillvara på matrester och på så sätt minska matsvinnet.

Samtidigt får man chansen att vinna fina priser, där första pris är 10 000 kr till klasskassan.

– Visste ni att en familj i Sverige, på fyra personer, slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte hållbart för varken miljön eller plånboken. I Kristianstads kommun slängde vi under förra året cirka 5820 ton matavfall. Detta blir totalt 3 fyllda fotbollsplaner med ett 1 meter högt lager av matavfall berättar Leonie Wendt Bergmark, Miljöpedagog på Renhållningen Kristianstad.

Så här går tävlingen till: Gå in på www.resterkocken.se och låt dig inspireras. Laga sedan något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock! Lägg sedan enkelt upp ditt/ert bidrag på Resterkockens hemsida.

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2020.

Vem kan tävla? Barn och unga i årskurs 4-9 kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

– Med denna tävling tar vi som kommun chansen att tänka om, tänka nytt och på ett roligt sätt nyttja resurserna rätt! I samband med tävlingen uppmuntrar jag er att både hemma, på arbetsplatsen och på skolan fundera över vad skillnaden egentligen är på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag? Hur kan man se, lukta och smaka om en produkt är okej att äta? Kan den bruna bananen användas i en kaka och kan skal från hängiga potatisar och morötter bli goda chips? Så ta nu tillvara på matresterna i kylen eller i skafferiet! Men ta dig också en funderare redan i butiken – se till att det du köper hem också äts upp, uppmanar Leonie.

Visste du detta om matsvinn:

  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Tävlingen har som mål att minska matsvinnet i hushållen samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga och Kristianstad.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>