Hem SKOLNIVÅ Var nionde lärare i Stockholms län går i pension inom fem år

Var nionde lärare i Stockholms län går i pension inom fem år

Publicerat av: Redaktionen

Det skriande behovet av lärare kommer att öka ännu mer inom några år.

Stora grupper av lärare, framförallt speciallärare, kommer att gå i pension.

Var nionde lärare i Stockholms län går i pension inom fem årI Stockholms län finns det 2 185 lärare i grundskolan i åldern 60 till 65 år. Dessutom är en väldigt stor andel av de unga lärarna i kommunen obehöriga.

Lärarförbundet har analyserat åldersfördelningen inom lärarkåren i grundskolan i samtliga svenska kommuner och län utgående från statistik från Skolverket.

Vi har särskilt fokuserat på hur stor andel av lärarna som närmar sig pension och hur behörigheten ser ut bland unga lärare. Hur väl är personalen i läns skolor rustade för framtiden?

Den samlade bilden är att många kommuner och län står inför stora bemanningsutmaningar, samtidigt som en stor del av de unga lärarna saknar behörighet.

I Stockholms län var 10 procent av lärarna i grundskolan mellan 60 och 65 år under läsåret 2017-2018. Länet ligger därmed i närheten av snittet för hela landet. Kalmar län hade allra högst andel äldre lärare, medan Uppsala län hade lägst.

Bland kommunerna i Stockholms län hade Upplands Väsby kommun högst andel äldre lärare, medan Tyresö kommun hade lägst.

Var nionde lärare i Stockholms län går i pension inom fem år 4

Generellt är pensionsavgångarna störst bland speciallärare och specialpedagoger. I de här grupperna är mer än var femte lärare i hela landet över 60 år. I ämnen som svenska och slöjd kommer också många lärare gå i pension inom kort.

– Satsningarna på lärarkåren måste fortsätta med full kraft och menar regeringen allvar med att fler ska få rätt stöd i tid måste de se till att det finns speciallärare som kan ge det, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Bara fem av tio unga lärare behöriga i Stockholms län

Siffror från SCB visar att Sverige år 2035 kommer sakna 79 000 lärare. Sverige måste ha en stark återväxt i lärarkåren i hela landet med fler unga som väljer att utbilda sig till lärare. Så är inte läget i dag. Bland de unga lärarna är många obehöriga. Varje lärararbetsgivare har ett ansvar att göra yrket attraktivt skapa förutsättningar för fler vägar in i läraryrket.

I Stockholms län hade 46 procent av lärarna mellan 20 och 29 år pedagogisk högskoleexamen. I förhållande till resten av landets län är det en ganska normal andel. I hela riket var snittet 47 procent.

– Vi vet vad som krävs för att få köerna att ringla långa till lärarutbildningen och få befintliga lärare att fortsätta i yrket. Lönerna måste upp, arbetsbelastningen ner och vi lärare måste få mer makt över vår yrkesutövning. Att investera i lärare är att framtidssäkra Sverige och möjliggöra innovation och tillväxt, säger Johanna Jaara-Åstrand.

Bland kommunerna i Stockholms län sticker Täby kommun ut med låg behörighet bland unga lärare. Endast 29 procent av kommunens lärare mellan 20 och 29 år är behöriga.

Var nionde lärare i Stockholms län går i pension inom fem år 5

För en del små län med få lärare redovisar Skolverket ingen statistik och dessa saknas i så fall i tabellen.

I vårt verktyg kan du se samtliga siffror för landets alla län och kommuner. Det hittar du här

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>