Mindre skärmtid ökar barns mentala hälsa
Hem SKOLNIVÅ Mer aktiv tid och mindre skärmtid ökar barns mentala hälsa

Mer aktiv tid och mindre skärmtid ökar barns mentala hälsa

Publicerat av: Redaktionen

”Skärmtid bör ersättas med grön tid för att optimera våra barns välbefinnande.”, kommenterar studieförfattaren Asad Khan, docent vid University of Queensland i Brisbane.

Han har undersökt data från mer än 577 000 tonåringar i 42 europeiska och nordamerikanska länder.

Pojkar som tillbringade cirka 1,5 timme om dagen framför sina skärmar – inklusive TV, mobiltelefoner, datorer och TV-spel – och tjejer som spenderade 1 timme framför samma skärmar var mer benägna att känna sig ledsna över sina liv, visade undersökningen. Och ju mer skärmtid de loggade, desto sämre tenderade de att känna sig.

Ju mer aktiva de var, desto gladare blev de. Dessutom hjälpte fysisk aktivitet att lindra en del av de negativa effekterna som för mycket skärmtid skapade.

Mindre skärmtid ökar barns mentala hälsaFynden visade en ”dosberoende” trend. Ju mer skärmtid, desto mindre nöjda barn var med livet. Det talar för ett tydligt samband men bevisar dock inte orsak och verkan, kommenterar forskarna.

Endast 19% av de unga respondenterna rapporterade att de var fysiskt aktiva varje dag. De som var mindre aktiva fysiskt var mer irriterade eller nervösa. De rapporterade även problem med sömn, huvudvärk, magont och ryggvärk.

Resultaten visar att fysisk aktivitet främjar mentalt välbefinnande även när barn spenderar mycket tid framför sina skärmar.

Studien ger dock hopp för de stillasittande skärmberoende tonåringarna: De som satt mer än åtta timmar om dagen framför sina skärmar fick dramatiska ökningar av livs-tillfredsställelse och färre hälsobesvär när de ökade sin fysiska aktivitet.

Resultaten publicerades nyligen i The Lancet Child and Adolescent Health.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>