Sigma Software Group : Utbildning som en inre och yttre kraft!
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Sigma Software Group : Utbildning som en inre och yttre kraft!

Sigma Software Group : Utbildning som en inre och yttre kraft!

Publicerat av: Redaktionen

Sigma Software Group ser utbildning som en viktig del av företagets framgångar.

Att erbjuda såväl kunder som medarbetare bästa möjliga utbildning är en självklar del av företagskulturen.

Sigma Software har tagit ett ambitiöst grepp om utbildning och arbetar med tre huvudspår:

  • Externa samarbeten med universitet och motsvarande aktörer
  • Interna utbildningssatsningar för egna medarbetare och praktikanter
  • Partnersamarbeten med sina kunder.

Tillsammans bildar de här inriktningarna ett ekosystem som känns mycket genomtänkt.

Teori vs. Marknadens behov

Deras hemmamarknad i Ukraina delar en utmaning inom utbildning med flera andra länder, nämligen att det skiljer sig mellan vad högskoleutbildningarna fokuserar på och vad arbetsmarknaden faktiskt efterfrågar. Sigma Software arbetar aktivt för att överbrygga det gapet genom att vara med och löpande revidera det utbildningsmaterial som används av universitet och andra motsvarade institutioner. Workshops och webinar används också för att komplettera och uppgradera befintliga  utbildningar.

Sigma Software har 1 800 medarbetare och 20 kontor fördelade på 10 länder. Det är en stor och geografiskt utbredd organisation som ska hanteras när det gäller bland annat interna utbildningsprojekt. Den som ansvarar för det är Maxym Pochebut som är Chief Learning Officer.

Han berättar att när det gäller deras externa samarbeten har de ett partnerskap med inte mindre än ett tjugotal universitet och det är bara i Ukraina. Trots att den pågående pandemin givetvis gör det svårt att säga med säkerhet, är deras planer för år 2022 att expandera den verksamheten utanför landets gränser. Målet är att under nästa år skapa nya motsvarande partnerskap i Polen och i Asien.

Sigma Software Group : Utbildning som en inre och yttre kraft!Nya spännande grepp för unga studenter

Konkurrensen om de unga IT-studenterna och deras yrkesval är stenhård i Ukraina precis som i Sverige. IT-branschens behov av kompetent arbetskraft är stor samtidigt som högskolor och universitet förväntas släppa ut studenter med kunskaper som vi inte ens visste fanns för några år sedan. En spännande del av Sigma Softwares ekosystem inom utbildning är olika satsningar för att nå unga studenter och få dem att välja IT-branschen.

Maxym berättar att de bland annat anordnar olika former av tävlingar som syftar till att inspirera unga studenters talanger inom entreprenörskap. De arrangerar en nationell tävling för Start Ups som heter IT_Eureka. Den planeras dessutom att göras internationell nästa år.

Ett annat projekt inriktat mot unga studenter är Sigma Software University. Här har de samlat ett brett utrymme av träningskurser som syftar till att så många som möjligt på ett lättare och snabbare sätt ska kunna ges chansen till att få sitt första jobb inom IT. Väl inne i IT-branschen kan de sedan fortsätta att förkovra sig i den inriktning som de känner att de vill välja. En fördel med detta upplägg är att träningskursernas innehåll hela tiden kan anpassas till de områden som just nu är mest efterfrågade av företagen. För att lyckas med detta översätts och formas det som tas fram i Sigma Softwares forskningsavdelning så att det på enklaste sätt kan tas upp i och komplettera universitetens pågående utbildningsprojekt.

Utbildning som en del av kundleveransen

När det gäller det tredje området nämligen utbildning i partnerskap med Sigma Softwares kunder berättar Maxym Pochebut att tanken är att samtidigt som de levererar en mjukvarulösning kan de erbjuda ett utbildningspaket som bidrar till att kundens medarbetare på snabbast möjliga sätt lär sig hur de ska arbeta med den nya IT-lösningen och därmed undvika onödiga misstag och fel under inkörningsperioden.

Avslutningsvis kan vi berätta om en liten intressant detalj som handlar om kaffe. Eftersom Sigma Software är en del av svenska Sigma Group har de anammat den svenska traditionen med fikaraster. Där får personalen över en kopp kaffe chansen att otvunget och informellt prata med varandra och sina chefer om funderingar de har om företagets verksamhet och annat. De kaffepauserna är inte en självklarhet på andra företag i Ukraina utan en liten svensk touch på Sigma Software. Kul!

Sigma Software fortsätter att blicka ut mot världen och kanske bidrar de till att den svenska fika-traditionen sprids ännu mer?

Mer information om:

IT_Eureka – https://iteureka.com

Sigma Software University – https://university.sigma.software

Sigma Software – https://sigma.software

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>