Just nu fylls Arena Satelliten med Sollentunas sjundeklassare.
”Vi Är Sollentuna” är ett event med fokus på ungas välmående och trygghet. Kommunens verksamheter, Polisen och Brandkåren fanns på plats.
Satelliten fylls under tre dagar med Sollentunas sjundeklassare. Under eventet ”Vi Är Sollentuna” får ungdomar träffa och prata med personer från socialkontorets fältteam, kultur och fritidskontorets fritidsgårdar, polisen, ungdomsmottagningen, brandkåren och biblioteken. Alla med en sak gemensamt, de arbetar på olika sätt för ungas välmående och trygghet.
– Att människor känner social tillit är avgörande för att ett samhälle ska kunna fungera. Det här eventet är ett praktexempel på förebyggande insats som görs i kommunen, och som ska resultera i att fler unga känner förtroende för samhället. Det gläder mig dessutom att flera samhällsaktörer går samman i detta viktiga syfte. ”Vi Är Sollentuna” är en investering i kommunens unga, säger Rebecca Nordin Vainio (M), ordförande i socialnämnden.
Polisen är på plats och diskuterar bland annat grupptryck, civilkurage, sexuella ofredanden och hur man är en god medmänniska.
-Det här är en unik möjlighet för oss inom polisen att få möta alla sjundeklassare. De får möjlighet att träffa människan bakom uniformen. Efteråt brukar de känna igen oss när vi är ute, de kommer ofta fram och pratar. Det blir spontana möten med polisen utan att det inträffat något brott, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.
”Vi Är Sollentuna” hölls för första gången hösten 2022 som ett pilotprojekt för fyra kommunala skolor. Det blev uppskattat och i år har det utökats till att inkludera hela 20 kommunala och fristående skolor. Förhoppningsvis innebär detta att Sollentuna till nästa år kan uppfylla målet att nå ut till alla elever som går i årskurs 7 i någon av Sollentunas skolor. Varje klass får under en halvdag delta vid 7 interaktiva presentationer där eleverna kan lära känna de yrkesverksamma och ställa frågor direkt till dem.
– Målet med ”Vi Är Sollentuna” är att informera och inspirera. Vi vill också stärka ungdomars tillit till vuxenvärlden och sänka trösklar till kontakt med oss. På det sättet hoppas vi bidra till ungas rätt till information, delaktighet och stöd, säger Elisabeth Bengtsson, förvaltningschef socialkontoret.
Eventet är en del av Sollentunas långsiktiga arbete med att förebygga ohälsa och bidra till goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar i Sollentuna.