Hem NYHETER Vinnare av Guldäpplet 2020:

Vinnare av Guldäpplet 2020:

Publicerat av: Redaktionen

Lärare som utvecklar och förnyar undervisningen med nytänkande och digitala arbetsformer

Fem lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering, dessutom mottog hela Sveriges lärarkår pris för sitt arbete under pandemin, på digitala Guldäpplets dag.

Vinnare av Guldäpplet 2020:

Guldäpplets pristagare 2020, från vänster: Sara Bergström och Linda Bjällerstedt, Västerås, Emelie Hahn, Uppsala, samt Mia Lägnert och Pernilla Abrahamsson, Karlshamn. Foto: Johanna Wallén.

Emelie Hahn, lärare i tyska och So-ämnena och IKT-pedagog på Gränbyskolan i Uppsala utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt arbete med att utveckla språklig och kulturell kompetens liksom omvärldskunskap hos eleverna.

Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås samt Mia Lägnert, SO-lärare, och Pernilla Abrahamsson, lärare i Ma/NO/TK på Norrevångskolan i Karlshamn delade på andraplatsen.

– Lärarpriset Guldäpplets nominerade och pristagare är en del i skolans digitala kunskapsbygge och i yrkesutvecklingen. Årets pristagare visar vägen till en förskola och skola som lägger en stabil kunskapsgrund i samverkar med samhället och världen utanför skolan och även förankrar demokratins värden, säger Peter Becker, ordförande i Stiftelsen DIU och juryn för Guldäpplet.

Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som med förankring i sina ämnen, systematiskt utvidgar den pedagogiska verktygslådan, delar erfarenheter, utvärderar och prövar sina resultat i diskussion med kollegor. Totalt var det drygt hundra engagerade och kompetenta lärare från hela landet som nominerades till lärarpriset Guldäpplet 2019.

Juryns Särskilda Pris till alla Sveriges lärare
Vid prisutdelningen delades också Guldäpplejuryns Särskilda Pris ut. I år gick det till alla Sveriges lärare. ”för att de i en mycket pressad situation klarat av att möta den förändrade undervisningssituationen, med kombinationer av undervisning i klassrummet och online och med utnyttjande av digitala resurser.”

– Runt om i världen stängde man ner skolor och undervisning. I Sverige ställde man om. Distansundervisning på gymnasiet från en dag till en annan och undervisning under exceptionella förhållanden i grundskolan hela våren. Världsklass och värt alla priser i världen! Det säger Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverkets generaldirektör, som medverkade under Guldäpplets dag.

Årets pristagare – Lärarpriset Guldäpplet
Emelie Hahn, lärare i tyska och So-ämnena och IKT-pedagog på Gränbyskolan i Uppsala. För att hon målmedvetet arbetar med att utveckla språklig och kulturell kompetens liksom digital kompetens och omvärldskunskap hos eleverna. Hon inspirerar eleverna till delaktighet och till kontakt med elever i andra länder, vilket ger upplevelser och erfarenheter som många annars inte får.

Linda Bjällerstedt och Sara Bergström, förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås. För att de med barnkonventionen och läroplanen i ryggen kombinerar drama, musik och dans, när de tar upp stora som små frågor tillsammans med barngruppen. De skapar inspirerande och lustfyllda lärmiljöer där det digitala ger utrymme för barnens nyfikenhet och förstärker både lek och lärande. Barnen upptäcker, utforskar, laborerar, tränar, diskuterar, analyserar, jämför och värderar. Frågor och källkritik får plats även bland de allra yngsta.

Mia Lägnert, SO-lärare, och Pernilla Abrahamsson, lärare i Ma/NO/TK på Norrevångskolan i Karlshamn. För att de med ett innovativt sätt att arbeta nära lokalsamhället, såsom modellbygge i 3D av Karlshamn utvecklat till ett demokratiprojekt, motiverar eleverna till kunskap om teknik och samhälle – på riktigt. Professionella digitala verktyg, ritverktyg och 3D-skrivare används på ett genomtänkt sätt. Med utrymme för kreativa processer blir fler flickor intresserade av teknikämnet.

Årets pristagare mottog sina guldäpplen vid digitala Guldäpplets dag. Prisutdelare var Fredrik Malmberg, generaldirektör Specialpedagogiska skolmyndigheten, Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, Maria Caryll, sektionschef Sveriges Kommuner och regioner, Svante Tideman, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund samt Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>