Vinnaren av Barnfondens pris på BUFF visar att sorg och humor går hand i hand
Hem EFTER PLUGGET Vinnaren av Barnfondens pris på BUFF visar att sorg och humor går hand i hand

Vinnaren av Barnfondens pris på BUFF visar att sorg och humor går hand i hand

Publicerat av: Redaktionen

För femte året i rad delade Barnfonden ut pris för bästa komedi på BUFF, Malmö Barn- och ungdoms filmfestival.

Vinnarfilmen Dancing Queen, regisserad av Aurora Gossé, berörde juryn på djupet med ett budskap som lockade fram både skratt och gråt.

Selma Selimovic är en av ungdomarna som satt med i juryn för att utse den vinnande filmen. Hon tycker att norska Dancing Queen är en film som känns både peppande och hoppfull.

 Jag tror att den kan beröra många, budskapet är liksom ”Vem ska stoppa dig? Vill du så kan du!” säger hon.

Charlotta Björck, komiker och skådespelare håller med. Hon menar att det görs mycket film som bara är ren underhållning, men att det här inte är en sådan film.

– Här får vi se oss själva bli representerade och många kan nog känna igen sig i huvudrollen. Jag blev väldigt berörd av den. Sådana här filmer hade jag behövt få se när jag var 12-13 år, säger hon.

Vinnaren av Barnfondens pris på BUFF visar att sorg och humor går hand i hand

Bild på skådespelaren Liv Elvira Kippersund Larsson från den vinnande filmen Dancing Queen.

Juryn betonar också att även om det är en allvarlig film på många sätt, så har den komiska undertoner. Humor och sorg är något som ofta går väldigt bra hand i hand med varandra.

– Man ville både gråta och skratta samtidigt. Man kände många olika känslor när man såg den och den hade verkligen ett bra budskap som man blev berörd av, säger Emil Elander, jurymedlem.

Barns rätt till skratt, lek och vila
Barnfondens pris för bästa komedi riktar ljuset på något som förenar barn och vuxna över hela världen – humorn och glädjen. Alla barn har enligt barnkonventionen rätt till lek, vila och fritid, att helt enkelt få vara barn. Idag ser vi hur kriserna hopar sig och hur barn tvingas in i vuxenlivet alldeles för tidigt, och i det här glöms ofta just glädjen och skrattet bort.

Om vinnarfilmen
12-åriga Mina blir förälskad i skolans danstalang, känd från sociala medier. Hon bestämmer sig för att bli en fena på hiphopdans och ställa upp i The Mjøsa Challenge, en stor danstävling. Men för att nå sina drömmar finns hinder som måste övervinnas, både väntade och oväntade.

Juryns motivering
Dancing Queen är en feelgood-film med ett viktigt och bra budskap som berör och ger hopp. Den visar på ett fint sätt hur barn i yngre tonåren kan ha det, och bjuder på både glädje och sorg, skratt och tårar. Redan från första scenen känner man att man hejar på huvudrollen och vill veta hur det ska gå för henne. En film som kan betyda mycket för många.

Juryn
Emil Elander – går i sjuan och älskar film och musik
Selma Selimovic – går i sjuan och gillar att se olika typer av film att spela teater
Charlotta Björck – komiker och skådespelare

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>