Hem NYHETER Webbkurs om fritidshemmets uppdrag

Webbkurs om fritidshemmets uppdrag

Publicerat av: Redaktionen

Webbkursen Fritidshemmets uppdrag är tillgänglig från den 14 december på Skolverkets utbildningsplattform.

Det är den första av två webbkurser för fritidshemmet.

Kursen är för dig som arbetar i fritidshem och för dig som är rektor med ansvar för fritidshem. Den ger en fördjupning i fritidshemmets möjligheter att stimulera elevernas lärande och utveckling.

Kom igång med webbkursen

Webbkurs om fritidshemmets uppdrag

Webbkursen Fritidshemmets uppdrag är tillgänglig från den 14 december 2018 på Skolverkets utbildningsplattform.

Du registrerar ditt personliga konto och får sedan tillgång till webbkursen.

Ditt deltagande är helt kostnadsfritt och det finns ingen begränsning i deltagarantal på kursen.

Skapa ditt konto eller logga in på Skolverkets utbildningsplattformlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi rekommenderar att du använder dig av webbläsare som exempelvis Chrome när du tar del av kursens innehåll, då Internet Explorer i dagsläget inte fungerar för att ta del av kursen.

Därför ska du delta

  • Öka din förståelse för fritidshemmets uppdrag
  • Öka din förståelse för undervisning i fritidshemmet
  • Få fler verktyg för att arbeta med digitalisering
  • Få ökad kunskap om nyanlända och flerspråkiga elevers lärande

FILM: kort introduktion till webbkursen Fritidshemmets uppdrag (tid 0:59)

Vad

Det här är en webbkurs om fritidshemmets uppdrag och möjligheter att stimulera elevernas lärande och utveckling. Kursen behandlar bland annat fritidshemmets kompletterande och kompensatoriska uppdrag, lekens betydelse och fritidshemmets möjligheter att erbjuda situationsstyrt och upplevelsebaserat lärande.

Webbkursen ger ett stöd i att utveckla undervisningen i fritidshemmet och bidrar till en gemensam bild av det kompletterande och kompensatoriska uppdraget. Kursen ger också stöd i arbetet med digitalisering och flerspråkiga elevers lärande, för att dessa perspektiv ska bli en del av fritidshemmets undervisning.

Innehållet består av teoretiska inslag, praktiska uppgifter och interaktiva övningar. Du får ta del av artiklar, filmer, case och kartläggningsmaterial. Tillsammans med dina kollegor får du möjlighet att reflektera, diskutera och planera och genomföra undervisningssituationer inom de områden som kursen berör.

Det teoretiska innehållet bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Reportagefilmerna ger inspiration och visar exempel på arbetssätt från olika fritidshem.

Kursen består av sex avsnitt:

  • Det kompletterande och kompensatoriska uppdraget
  • Undervisning i fritidshemmet
  • Nyanlända och flerspråkiga elever
  • Digitala verktyg i undervisningen
  • Miljön som verktyg för lärande
  • Lekens betydelse

Håll också utkik efter den andra webbkursen, Fritidshemmets undervisning, som är tillgänglig den 15 februari 2019.

FILM: kort introduktion till hur du planerar och organiserar webbkursen (tid 1:42)

 För vem

Webbkursen Fritidshemmets uppdrag  vänder sig till all personal i fritidshemmet samt till rektor med ledningsansvar för fritidshem. En artikel behandlar särskilt rektors styrning och ledning av fritidshemmet.

Hur

Webbkurserna har inslag av kollegialt lärande. Kursens olika moment genomför du antingen individuellt, tillsammans i arbetslaget eller i ett utökat kollegium.

Omfattning

Totalt beräknas kursen ta cirka 25 timmar att genomföra. Ni väljer själva när ni startar och anpassar studietakten efter era förutsättningar och önskemål.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>