Hem NYHETER ​Rekordmånga utländska lärare vidareutbildar sig

​Rekordmånga utländska lärare vidareutbildar sig

Publicerat av: Redaktionen

Antalet utländska lärare som vidareutbildar sig för att kunna ta svensk lärarexamen har tredubblats på ett år.

– Vi tror att en förklaring kan vara att många som kom med flyktingströmmen 2015 nu söker sig till utbildningen”, säger Elisabeth Jennfors, utbildningsledare vid Malmö universitet.

​Rekordmånga utländska lärare vidareutbildar sig 3

Utbildningen utländska lärares och akademikers vidareutbildning, ULV, ges vid sex lärosäten i Sverige och ökningen i antalet studenter märks över hela landet. Inför våren 2019 var antalet sökande i Malmö drygt 50, nu inför våren 2020 var samma siffra 150.

– Sammanlagt har vi studenter från 50 olika länder. Det handlar om utlandsutbildade lärare som vill fortsätta sitt yrke i Sverige. Vi tittar på deras utländska examen, ämnesstudier och erfarenheter och utifrån det lägger vi upp individuella studieplaner, säger Elisabeth Jennfors.

Många av studenterna kommer från Irak och Syrien och jobbar redan idag inom skolan som obehöriga lärare, elevassistenter eller studiehandledare. Som mest läser studenterna 120 poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier, innan de kan ansöka om en svensk lärarlegitimation.

– För att vara behörig till utbildningen måste man ha läst färdigt svenska 3 eller svenska som andraspråk 3. Vi tror att en förklaring till den ökning i antalet sökande vi ser är att många som kom med flyktingströmmen 2015 börjar bli färdiga med svenskan nu.

En uppgång i antalet studenter märks också från länder som Indien och Bangladesh, berättar Elisabeth Jennfors som tror att trenden med många sökande kommer att hålla i sig framöver. Undervisningen sker just nu på distans men förhoppningen är att den kan återgå till att vara campusbaserad till hösten.

– Vi förväntar oss ett högt söktryck även till hösten. Det är positivt och innebär att vi både kan ta tillvara på den lärarkompetens som finns och samtidigt bidra till att människor integreras i samhället, säger Elisabeth Jennfors.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>