Hem NYHETER Tekniska är stängt – men samtidigt mer öppet än vanligt

Tekniska är stängt – men samtidigt mer öppet än vanligt

Publicerat av: Redaktionen

För drygt en vecka sedan stängde Tekniska för besökare, men bakom kulisserna står det inte stilla.

Museet har snabbt satt igång satsningar på att nå sinabesökare på andra sätt – genom att leverera innehållet digitalt men också i fysisk form till de som annars skulle gjort ett besök.

I drygt en vecka har entrén till Tekniska museet varit nedsläckt och kassorna som det senaste året tagit emot rekordmånga besökare står stängda. Vanligtvis är dagarna på museet bokade med visningar, workshops och introduktioner till utställningar.Dennya utställningen Hyper Human hann bara vara öppen två dagar innan Tekniska, precis som de andra centralmuseerna, stängde ned som en konsekvens av coronaepidemin.

På kort tid har Tekniska ställt om verksamheten för att göra museet tillgängligt för fler.

I TV-studion på Tekniska spelar två av museets pedagoger in en instruktionsfilm för robotprogrammering. Skolan som egentligen skulle ha besökt museet för en workshop ska istället få låna museets robotbyggsatser till klassrummet och läraren och eleverna får digital handledning av museipedagogerna.

Tekniska är stängt - men samtidigt mer öppet än vanligt

Uppdraget är att konstruera och programmera en dansande robot, och eleverna får först lära sig om hur de kan använda olika sorters sensorer och styra armar och ben genom att skicka in programkod i robotens hjärna.

– Vi har jobbat mycket med turnerande verksamhet till skolor som inte har möjlighet att besöka museer och science center. Nu när museet är stängt har vi därför snabbt kunnat ställa om för att ta Tekniska till de skolor som annars skulle kommit till oss, säger Maria Olsson, enhetschef för lärande på Tekniska museetoch ansvarig för projektet Maker Tour – programmering i skolan.

Museet har också gjort en stor satsning på sina digitala kanaler. Robotyoga på Youtube, tips påexperiment att göra hemma och livesända visningar i utställningarna ärmycket uppskattati en tid när många måste stanna inomhus. Museets stora arkiv- och föremålssamling visas upp på ett lekfullt sätt i den nya Youtube-serien “Gissa Saken”, och uppdrag, instruktioner och mängder av faktainnehåll från museets skolmaterial har gjorts tillgängligt på museets webbsida,dit många skolelever hittar in när de söker information till sina uppsatser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>