1,3 miljoner kronor satsas för att öka psykisk hälsa bland skolelever
Hem HÄLSA 1,3 miljoner kronor satsas för att öka psykisk hälsa bland skolelever

1,3 miljoner kronor satsas för att öka psykisk hälsa bland skolelever

Publicerat av: Redaktionen

På onsdag den 3 maj samlas 175 medarbetare från Hedemora kommuns skolor och elevhälsa i upptakten för projektet Lika Olika.

Lika Olika belyser kamratskap, vänskap och empati för eleverna på mellanstadiet och högstadiet.

Ämnena ingår i skolplanen och med Lika Olika får lärarna ett värdefullt stöd i sin undervisning och verktyg för positiv förändring.

Södra Dalarnas Sparbank betalar satsningen på 1,3 miljoner kronor.

Metoden bidrar med att minska antal liv i utanförskap lokalt, minska antal liv med psykisk ohälsa och att minska antal individer som dagligen kämpar med olika nivåer av depression, ångest eller trauman.

-Det är ett hårt klimat och tuff tillvaro för många elever idag. Lika Olika bidrar till en snällare miljö med fokus på att vara en bra medmänniska Vi vill bidra till att eleverna mår bättre, att alla får känna att de är lika mycket värda och får vara sig själva. Sedan 2019 har vi samarbetat med Lika Olika för högstadieskolorna och det känns bra att vi även kan erbjuda det till mellanstadieskolorna nu, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.

I Lika Olika-metoden omfattas lärare, elever och vårdnadshavare. Samarbetspartner är det sociala företaget Lika Olika, grundat av Mary Juusela. Mary har bott tillsammans med 700 svenska familjer under ett decennium och vet att det är vid köksbordet värderingarna sätts. Mary har startat Lika Olika-metoden för att öka empati och tolerans och för att få fler att bli inkluderade i samhället, både i det lilla och i det stora.

1,3 miljoner kronor satsas för att öka psykisk hälsa bland skolelever-För att kunna tillskansa oss kunskap i skolan, krävs trygghet och tid, något som kan vara svårt att hitta i en värld där olikheter ses som ett problem och inte en styrka. Lika Olika-metoden ger verktyg och sociala kunskaper för att minska klyftan mellan oss människor, så att vi kan visa empati och tolerans med varandra, för att vi alla ska känna oss trygga, vilka vi än är. Att Södra Dalarnas Sparbank fortsätter att satsa på ungas psykiska hälsa är fantastiskt, och jag hoppas att deras stora engagemang inspirerar andra att bidra till sina närsamhällen på samma sätt, säger Mary Juusela, grundare av Lika Olika.

Följande skolor har tackat ja till att arbeta med Lika Olika:

Hedemora kommun: Fyrklöverskolan, Garpenbergs skola, Jonsboskolan, Smedby skola, Stureskolan, Vikmanshyttans skola, Västerby skola, Olympica, Vasaskolan

Säters kommun: Stora Skedvi skola

Avesta kommun: Skogsbo skola, Karlbo skola, Fors skola, By skola, Johan Olovsskolan, Grytnäs Friskola

Personaltillfälle för Hedemoras mellanstadieskolor – Onsdag 3 maj kl. 14-19 i Hedemora Folkets Park. Pressen är välkomna att delta.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>