Kristinehamns kommun får 2,5 miljoner från EU för att motverka problematisk frånvaro i skolan.
Projektet kallas Värmlands Skolsamverkan och sträcker sig från första mars 2023 till sista juli 2025.
– Med det här projektet hoppas vi kunna vara kreativa och uppfinna verktyg som vi inte har testat ännu. Samtidigt som vi ska satsa mer på det som vi vet ger resultat, säger skolchef Jonas Bergman Wallin.
Målbilden är att fler elever ska slutföra skolan med gymnasiebehörighet och därefter välja en gymnasieutbildning som leder till vidare studier eller arbete. För projektpengarna vill skolförvaltningen redan under våren anställa personal som ska jobba med att få fler elever att gå till skolan.
Ett sätt att arbeta med frågan kan vara att hitta mer samverkan mellan Kulturskolan och skolan.
– Det gäller att hitta nya kopplingar mellan skola och fritid, så att elever får ett bättre mående överlag. En elev som mår dåligt kan få mer energi och bättre självförtroende av att få ett meningsfullt fritidsintresse – något som sedan kan ge positiva effekter på hälsa och därmed på skolresultaten, säger elevhälsoansvarig Lotta Jansson.
Lägre närvaro efter pandemin
I spåren av pandemin har skolfrånvaron ökat i såväl Kristinehamns kommun som i stora delar av landet.
– Vi ser fortfarande effekterna av pandemin. Vi är därför glada över att nu få ännu bättre förutsättningar för att bryta den här utvecklingen, tillägger Jan Larsson, rektor på Södermalmsskolan.
Beskedet att Kristinehamn tillsammans med Eda, Filipstad, Grums, Karlstad, Kil, Sunne, Säffle och Årjäng ingår i projektet som finansieras av den Europeiska socialfonden kom i december 2022. Totalt delar de nio kommunerna på 30,4 miljoner från ESF.