Hem FORSKNING Nyanlända forskare påbörjar snabbspår till universitetet

Nyanlända forskare påbörjar snabbspår till universitetet

Publicerat av: Redaktionen

Onsdagen den 29 augusti hälsas nio nyanlända forskare välkomna till olika universitet och högskolor i Västsverige.

De ingår i Inclusive Internationalisation, ett program för forskare och doktorander som ger förutsättningar att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Programmet är det första i sitt slag i Sverige.

Inclusive Internationalisation riktar sig till nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning. Under en termin får forskarna kunskap om det svenska universitetssystemet samt individuell vägledning, mentorskap och placering på en institution. Förhoppningen är att de efter utbildningen söker en doktorand- eller lärartjänst på universitet eller högskola.

– Det blir ett ömsesidigt lärande som handlar om att ta tillvara den stora kompetens som nyanlända forskare besitter, bygga vidare på denna kompetens och komplettera med aktuell forskning och kunskap. Alla delar av samhället måste ta sitt ansvar för integrering på arbetsmarknaden, säger Karolina Catoni, internationell handläggare vid Göteborgs universitet och samordnare för Inclusive Internationalisation.

Nyanlända forskare påbörjar snabbspår till universitetet

Programmet är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Högskolan Väst, Högskolan i Borås, Chalmers och Göteborgs universitet. Det finansieras av de deltagande högskolorna samt STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning).

Journalister är välkomna att vara med vid invigningen. Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg samt Högskolan Västs rektor Martin Hellström medverkar. Det kommer att finnas möjlighet för enskilda intervjuer med såväl rektorerna som med de nyanlända forskarna.

När: 29 augusti klockan 10:00­–13:00
Var: Torgny Segerstedts-salen, Vasaparken, Universitetsplatsen 1, Göteborg

Mer information om programmet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>