Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Cyberattacker i fokus när SÄPO besöker Högskolan

Cyberattacker i fokus när SÄPO besöker Högskolan

Publicerat av: Redaktionen

Många västsvenska företag är utsatta för cyberattacker.

Säkerhetspolisen, SÄPO, kommer till Högskolan i Skövde i maj för att berätta om de ökade hoten och olika skyddsåtgärder.

Cyberattacker i fokus när SÄPO besöker Högskolan

Under de senaste åren har cyberattackerna ökat kraftigt och vi måste öka medvetenheten kring dem, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor på Institutionen för informationsteknologi.

–  Det är jättespännande att SÄPO kommer hit och det är oerhört viktigt att vi ökar medvetenheten kring de här attackerna, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor på Institutionen för informationsteknologi.

Det är nu bestämt att Säkerhetspolisen kommer att medverka vid ett seminarium på Högskolan i Skövde den 26 maj. Seminariet har fokus på hur skyddet mot cyberattacker kan förstärkas och vänder sig främst till små och medelstora företag.

I hela Västra Götaland finns ett teknikdrivet näringsliv där tillverkande- och industrinära tjänsteföretag spelar en stor roll för såväl sysselsättning som utveckling. De här företagen, både mindre företag och underleverantörer, är i allt större omfattning utsatta för olika cyberattacker. Attackerna kommer från både främmande makter och kriminella gäng. Målet är att stjäla kunddata, tekniskt kunnande och affärshemligheter.

– Under de senaste åren har attackerna ökat kraftigt och vi står inför en brytpunkt och en stor utmaning. Det handlar om att förstå att det inte bara handlar om att uppfylla ett lagrum, utan att det är viktigt för oss själva som organisation att förstå vad vi kan göra för att skydda vår information, säger Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor på Institutionen för informationsteknologi.

Hon konstaterar att information är bland det viktigaste vi har och att den måste skyddas. Något som varit eftersatt.

– Vi måste arbeta för att förebygga attacker och förstå hur vi kan förbättra cybersäkerheten såväl som informationssäkerheten i både privat och offentlig sektor, för helt klart är att vi är väldigt sårbara.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>