Tyvärr så har mycket av dagens mobbning flyttat ut på internet och sociala medier, och där slipper barnen inte undan, oavsett om de befinner sig hemma, på fritids eller i skolan, så länge de är uppkopplade.
Här har du 5 vanliga varningssignaler på att ditt barn kan vara drabbat av nätmobbning:
- Utbrott och humörsvängningar
Ständiga humörsvängningar behöver inte nödvändigtvis betyda att ditt barn är utsatt för mobbning, men är ditt barn spänt och överreagerar på vardagliga frågor, särskilt efter att just ha suttit online, så kan det vara ett varningstecken.
Och som förälder bör du inte alltid bara nöja dig med korta svar som ”det är bra” eller ”allt är fint” när du frågar hur barnet mår.
Det vet vi ju själva att vi kan svara så ibland fastän vi mår dåligt. Nej, du får gräva lite djupare än så. Hur upplever ditt barn nätet och sociala medier? Hur är samtalsklimatet där ditt barn finns uppkopplad? Kanske följer du själv barnet på någon sociala medie-kanal, så att du själv kan kontrollera kommentarsfälten?
- Ditt barn raderar ett konto på sociala medier
Om ditt barn plötsligt raderar ett konto på nätet är det dags att slipa blicken. Särskilt ungdomar har en tendens att lägga rätt mycket tid och energi på sociala medier, så ett plötsligt borttaget konto kan vara en varningssignal.
- Ditt barn drar sig undan från vänner och familj
Det är inte mer än naturligt att tonåringar drar sig undan från familjen ibland. Men drar de sig undan och isolerar sig från både vänner och familj, samtidigt som de undviker sociala medier på dator och mobil, då är det något som inte stämmer.
- Plötsligt förändrat utseende
Har ditt barn förlorat aptiten, börjat småäta, gått upp eller ner mycket i vikt? Ser han/hon stressad ut på morgonen? Det kan så klart bero på många saker, men stämmer fler av dessa varningssignaler in på ditt barn så kan det vara så att han/hon är utsatt för mobbning.
- Låtsas vara sjuk för att undvika skola och andra aktiviteter
”Jag mår inte bra. Jag har ont i magen… Kan jag slippa skolan idag?”. Det är rätt vanligt att barn tar till den här ursäkten när de är dåligt förberedda inför nån uppgift i skolan eller liknande. Men tar ditt barn till den här ursäkten lite för ofta så kan det vara ett tecken på allvarligare problem i skolan.
Andra signaler
Har ditt barn gått från glad och positiv till ledsen och ängslig? Verkar barnet deprimerat? Blir ditt barn upprört efter att ha varit online eller efter att ha kollat SMS? Det är i så fall starka signaler på att ditt barn kan vara utsatt för mobbning.
Vad bör man göra som förälder?
Först och främst – tala med dina barn. Visa att du finns där för dem och att du vill hjälpa dem på alla sätt och vis. Underskatta aldrig hur nätmobbning kan bryta ned ditt barns hälsa. Om möjligt så ska du logga och dokumentera nätmobbarnas meddelanden för att ha som bevis vid eventuell konfrontation eller polisanmälan.
Anders Nilsson, säkerhetsexpert på ESET Antivirus tipsar om att använda en bra föräldrakontroll-funktion. Verktyg för föräldrakontroll installerade på barnens datorer och mobiler kan vara till god hjälp när det kommer till att få en överblick över barnets aktiviteter på sociala medier. Föräldrakontrollen hjälper dig att se mönster och känna igen problem och förhoppningsvis kan du då se och undvika problemen i ett tidigt skede.